2017. júl 12.

Nem az új címerre!

írta: Daniel001P
Nem az új címerre!

Néhány héttel ezelőtt az Újpest FC honlapján közzétett egy szavazást arról, három opció közül melyik legyen a klub új címere. Egyöntetű vélemények szerint egyik rettenetesebb, igénytelenebb volt a másiknál, a szurkolók túlnyomó többsége - gyakorlatilag mindenki - ellenezte a változtatást. Jómagam akkor még nyugalomra intettem másokat, mondván, tiltakozni kell és a klub meghallja a hangunkat, majd visszakozni kényszerül. Nyílt szavazáson voksolhattak az Újpest-szimpatizánsok, ám valójában bárki megtehette ezt, csupán annyi dolga volt, e-mailben küldje el az "A", a "B", vagy a "C" betűt. Nem meglepő módon gyorsan megjelentek az ellendrukkerek és a WC-deszkának csúfolt verzióra adták le voksukat. 

Képtalálat a következőre: „ujpest cimer”

Július 3-án aztán robbant a bomba - megvan az új címer. Ami valójában egy logó. Azt is tudjuk, az elmúlt hónapokban nem egy klub nyúlt hasonló eszközhöz, az viszont legyen például a Juventus-szurkolók dolga, hogyan viszonyulnak az alkotáshoz. Az előző hétfőn kiadott kommüniké szerint "több ezer" beküldött szavazat után meghozták a döntést, megvan a győztes, némi utómunka után itt van hát az új címer/logó! Erősen kérdéses, hány olyan Újpest-szurkoló van, aki nem tiltakozásának adott hangot e-mailben, hanem a legkevésbé rossz verzióra voksolt. Valószínűleg kevés. És - tűnjön első blikkre kitűnő, demokratikus rendszernek - igen rossz ötlet egy, a klub életet döntően befolyásoló ügyről egy nyílt szavazás alapján dönteni. Jobb helyeken leülnek a szervezett szurkolói csoportok vezetőivel, a baráti körrel, csatlakozik az ügyvezető igazgató, aztán a tulajdonossal együtt döntenek. Itt másképp megy, a belga Roderick Duchatelet lépésén a hírek szerint a klubházban is megdöbbentek. 

Elfogadhatatlan az új címer, elfogadhatatlan a döntés meghozatalának módja. Bár az apróbb változtatás után is gyengécske logó esztétikailag sem a legcsodálatosabb, mégsem a kinézet a legnagyobb probléma. A belga milliárdos, Roland Duchatelet fia, Roderick Duchatelet évek óta az Újpest FC első embere, évek óta Budapesten él. Mégis, az újpestiségből vajmi kevés ragadhatott rá az üzletemberre. A klub megvásárlásakor az előző tulajdonos átverte őt, azonnal kapott némi ízelítőt a kelet-európai valóságból. Ám szó sincs egy nyugati gentlemanről, Roderick Duchatelet tökéletesen belesimult a magyar közegbe. Az UTE-val állandó harcot vív a háttérben, a csapatnak a regnálása alatt esélye sem volt a dobogóra, a kommunikációra annyi energiát sem fektet, mint "átlagmagyar" arra, hogy elmélyüljön a a nap- és szélenergia jövőjének tanulmányozásában. Érdemi párbeszéd (az érdemi jelzőt akár le is vehetnénk) nincs a klub szurkolói és a belga üzletember között. Még az is igen ritka, hogy megszólal a sajtóban, az elmúlt egy évben legfeljebb kétszer volt erre példa.

Képtalálat a következőre: „juventus új címer”

Juventus FC Blog - az új és a régi címer

Az újpestiek tiltakozást szerveztek, ami szombaton le is zajlott. Alapvetően békés demonstráció volt, ám a PC-hívei aligha tartották volna elfogadhatónak azokat a rigmusokat, amelyeket a lila-fehérek Roderick Duchatelet és Gyarmati Eszter ügyvezető igazgató felé címeztek. Gyarmati egyébként sok éve az Újpest FC alkalmazottja, ám ügyvezetővé csak a Duchatelet-érában léptették elő, ugyanis az eredetileg erre a posztra kiszemelt és aztán szerződtetett Filips Dhondt néhány hónap eltelte után az azóta az európai labdarúgásban fontos szerepet játszó AS Monaco csapatához ment. Gyarmati gyerekkorától kezdve Újpest-szurkoló, "ezer éve" ott van a csapat mérkőzésein a jogász végzettségű hölgy - ezért is nehéz megérteni, miért asszisztál az ámokfutáshoz. Bizonyára ő maga azt mondaná szűk körben, neki sem tetszik minden, de le kell nyelni egyes dolgokat, mert az Újpest érdekeit csak így lehet érvényesíteni. 

A magyar labdarúgásban kevés klub van, ahol nem közvetlenül vagy közvetetten az állam lenne a fenntartó, az Újpest FC ilyen. Teljesen világos, a "hatalom" ki akarja túrni a belgát Újpestről és Magyarországról. A történet viszont nem ilyen egyszerű, a hatalom is megosztott. Ha benézünk a Megyeri úti klubházba, feltűnhet a névre szóló parkoló, melyen Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének neve látható - Duchatelet évek óta jó viszonyt ápol Szijjártó Péterrel. Az UTE-val viszont állandóan a harcok, ezért is indított az ÚFC saját utánpótlást, így idén már meg is mérkőzhet egymással a két lila-fehér csapat az utánpótlásbajnokságok másodosztályában. Korábban Töröcskei István (azóta kikerült a pikszisből a Széchenyi Bank és Államadósság Kezelő Központ egykori vezetője), Győri Tibor (Habony Árpád tulajdonostársa, korábban Orbán Viktor "személye körüli" államtitkár, régi harcostárs) nevét emlegették, az elmúlt hónapokban Kuna Tiborról csiripelnek a madarak. A régóta Újpest-szurkoló vállalkozó a kormányzat kegyeltje, a kommunikációs kampányok egy részét cége kapja meg, remek viszonyban van Szijjártóval is. Duchatelet a hírek szerint ingatlanokkal üzletek Magyarországon, eközben a piacképes labdarúgókat pénzzé teszi, az Újpest remek terep arra, hogy felfuttasson fiatal tehetségeket. Jó példa Mbaye Diagne, aki csupán fél évet töltött el Újpesten - majd Kínába igazolt. A gólerős csatár vezérletével az őszt a 2. helyen fejezte be a csapat (a zárómeccsen épp az ő góljával nyertek a lilák a későbbi bajnok Ferencváros otthonában), a Diagne nélküli, tavaszi csapatnak a dobogóra sem volt esélye..

Képtalálat a következőre: „roderick duchatelet”

BorsOnline - Roderick Duchatelet és Szijjártó Péter

A szurkolók jelentős része apátiában van, a tábor megfogyatkozott, a csapat sok örömöt nem okoz. A Magyar Kupa győzelmen és az azt követő Szuperkupa sikeren (mindkettő büntetők után, a DVTK és a DVSC ellen) nemigen tud mit felmutatni a Duchatelet-éra. Néhány dolgot azért igen. Az NB1-es licensz átruházása miatt új gazdasági társaságot alapító Duchatelet csapatát korábban 3 évre kizárták a nemzetközi kupákból, ekkor csak az Országgyűlés jóindulatán múlt, hogy nem sorolják vissza alacsonyabb osztályba a patinás klubot. Aztán Darwin Andrade átigazolása miatt egy évre kizárták az Újpestet az átigazolásokból. A balhátvéd kezdetben több hónapig csak edzett, a papírügyek miatt nem nevezhették tétmérkőzésre, aztán az aktuális bajnokság nyitómeccsén mégis a kezdőben kapott szerepet a futballista. Kevesen mondhatják el, minden egyes újpesti meccsüket megnyerték, a kolumbiai azonban igen, ugyanis Szombathelyen egy kései góllal győzött az Újpest, ő pedig még a nyáron távozott a Standard Liege-be (ekkor ugyancsak Duchatelet-érdekeltség). A dilettantizmus csúcsa tehát, hogy a lilákat két átigazolási szezonra kizárták egy olyan játékos miatt, aki 90 percet kapott csupán lila-fehérben.

Ne feledkezzünk meg arról sem, a stadion felújítása hónapokat csúszott és különböző viták alakultak ki az Őze István vezette UTE-vel. Végül, csodák csodájára a csapat visszaköltözhetett tavasszal a Megyeri útra, most viszont a pályafűtés hiánya miatt még nem hivatalos, hogy az Újpest FC (és a Vasas) a Szusza Ferenc Stadionban fogadhatja ellenfeleit. Minden bizonnyal az MLSZ erre engedélyt ad, mégis döbbenetes, hogy hivatalos közlés nincs a klub részéről. A bérletárakat is csupán hat nappal a rajt előtt adják meg. Mondhatjuk, apróság ez, úgysem veszik meg sokan, de ez is mutatja, mennyit számít Újpesten a szurkoló.

A szakmai stáb és a keret eközben készül a paksi nyitányra - nem lesz könnyű éve az Újpestnek. Távozott két alapember, Balogh Balázs (középpályás) és Jonathan Heris (középhátvéd, belga) egyaránt a felcsúti Puskás Akadémia játékosai lettek. Még nagyobb érvágás, hogy minden bizonnyal nem számíthat Nebojsa Vignjevics vezetőedző a tavalyi év másik két húzóemberére sem, Souleymane Diarrát elpasszolnák a Duchatelet-família által birtokolt Sint-Truidenbe (edzőmérkőzésen állítólag nem tett túl jó benyomást az edzőre a mali középpályás), Enis Bardhi pedig egy sikeres U21-es EB (jó játék, két gól) után feltehetően az NB1-nél rangosabb bajnokságba készül. Vannak persze érkezők is, az újpesti nevelés Nagy Dániel a német második ligából tért haza, két ősújpesti is lila-fehérbe öltözött - Litauszki Róbert Lengyelországból, Simon Krisztián az 1860 Münchenből tért haza, előbbi gyakorlatilag egész évben nem kapott lehetőséget, utóbbi évek óta tartó kálváriával küzd (két súlyos sérülés). Ugyancsak jól cseng a friss bajnok, Zsótér Donát neve, és a lilák sokat várnak a Novothny Soma (DVTK)-Tischler Patrik (Puskás) csatárkettőstől is. 

Képtalálat a következőre: „gyarmati eszter”

Gyarmati Eszter

Duchatelet úrra viszont sokkal keményebb percek várhatnak, mint a lila-fehérekre Pakson. Ugyanis sok szurkolónál a címer-ügy volt az utolsó csepp a pohárban, a csoportok - nagyon helyesen - semmilyen kompromisszumot nem tartanak elfogadhatónak. A klub nem erőltette meg magát, a szombati tüntetést és az UTE állásfoglalását (hiszen jogilag az UTE beleegyezése is szükséges a címer lecseréléséhez - Őze kijelentette, az ajándéktárgyak utáni bevételt illetően semmilyen követelése nincs az UTE-nak, a címer megváltoztatása tehát nem magyarázható az anyagiakkal, ahogyan azt egyesek híresztelték) nem kommentálták. Feltehetően ennek köze van ahhoz, hogy állítólag mind Gyarmati, mind Duchatelet külföldön tartózkodik. Kevesen lennének a helyükben akkor, amikor az Újpest-tábor üzenni fog nekik a Ferencváros elleni hazai mérkőzésen. Az biztos: ez a legkevesebb, amit el kell viselniük akkor, amikor aktív-passzív szerepet játszanak egy 132 éves klub hagyományainak megcsúfolásában.

Szólj hozzá

sport magyarfoci belga újpest címer deszka nb1 Sport roderick duchatelet gyarmati eszter