2017. júl 09.

Kezdődik az NB1! Minden marad a régiben?

írta: Daniel001P
Kezdődik az NB1! Minden marad a régiben?

Hat nap múlva kezdődik az NB1! Végre? Már megint? Személye válogatja, ki hogyan interpretálja ezt a kérdést. Az biztos, hogy tizenkét csapat részvételével megindul az élvonalbeli pontvadászat július 15-én. Immáron a Puskás Akadémiával és a Balmazújvárossal. Az MTK-val és a Gyirmóttal csak a másodosztályban találkozhatunk – 1716 és 1476 volt a két kieső csapat átlagnézőszáma, a kozmetikázott adatok is keserű képet mutatnak. Abban viszont nem igazán bízhatunk, hogy a felcsútiak és a lelkes Balmaz-fanatikusok felhúzzák a számokat, hiszen Felcsút községét 1800-an, Balmazújvárost 17 500-an lakják (kevesebb mint 900 ember látogatott ki a két feljutó másodosztályú mérkőzéseire). Egy múlt nélküli klubot vált tehát két múlt nélküli, viszont ebből az egyik a névbitorló, a Puskás nevet magára biggyesztő felcsúti sportegyesület.

Képtalálat a következőre: „üres stadionok”

Sokan mondják, a Balmazújváros lesz az idei Gyirmót, azaz az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára Horváth Ferenc tanítványai. Apropó Horváth, a fiatal kora (44 éves) ellenére edzőként nyolc klubot szolgáló mester valahogy még mindig gyakori választás a klubvezetők körében. Erősen kérdéses, van-e szerepe ebben a Szijjártó Péterrel való remek kapcsolatának – az biztos, ma Magyarországon jó, ha az ember jól fekszik felsőbb körökben. A felcsúti csapat – Pintér Attila vezetőedzővel – nagy meglepetést is okozhat, új igazolásaik száma megközelíti az egy tucatot, pénzügyileg ragyogó helyzetben van a PAFC.

Azt is sokszor halljuk manapság, sokakat nem mozgat meg a magyar futball. És ez nem csak a gyenge színvonalnak köszönhető. Elveszett a varázs. Korábban sem volt eget rengető a honi futball nívója, mégis, akár a kiesés elkerüléséért is szívesebben mentek a tömegek szurkolni, mint ma a dobogóért. Valójában mit jelent ma a dobogó? Gyakorlatilag semmit, az Európa Ligában négy párharcot kellene túlélni a magyar indulóknak. A Videoton kedvező sorsolással (máltai, majd négy nap múlva észt ellenfél) elérheti a harmadik kört, ott már egyértelműen ő lesz a kevésbé esélyes, a Ferencváros a dán Midtjylland ellen 30-40% sansszal léphet pályára, míg a Vasas azonnal elvérzett, megalázó, 3-7-es különbséggel – az izraeli bronzérmes ellen, aki egyébként jócskán lemaradt az 1-2. helyezettektől a tavalyi bajnokságban. Augusztus elejére vélhetően elvérzik mindegyik Európa Liga-csapatunk, a Budapest Honvéd pedig a szintén izraeli Beer-Sheva csapatával mérkőzik meg. A Marco Rossit elveszítő kispestiek finoman szólva sem a párharc esélyesei. Egyfelől tehát van szerepe az NB1 leértékelődésében annak, hogy pontosan tudjuk, a nemzetközi kupák küzdelmei kevés sikerrel kecsegtetnek a számunkra.

Másfelől az ügyfélorientált gondolkodás hiányzik – és talán ez az igazán fontos tényező. A Semleges Térfél egyik adásában hallottam, maximálisan egyetértek vele: ma a szurkoló nem ügyfél a klub és az MLSZ számára, csupán egy harmadlagos, megtűrt szereplő. Kubatov Gábor le is nyilatkozta korábban, a jegy- és bérleteladásokból alig jön bevétel, a Videoton éves büdzséjének körülbelül egy százalékát adja a jegy- és bérletértékesítés. Akkor meg miért is olyan fontos a szurkoló kiszolgálása? Nem lehet kiterjeszteni az összes hazai klubra, de több helyen egyértelmű, hogy a szurkolókra potenciális veszélyforrásként tekintenek a klubházban. „Csak balhéznak, elégedetlenkednek, fizethetjük miattuk a büntetéseket.” Számtalan olyan szurkoló marad távol a mérkőzésektől, aki korábban ott volt hóban-fagyban, vidéken-Budapesten, családi program ellenére. Vagy éppen akkor, amikor családja, ismerősei, barátai kinevették, miért olyan fontos ez a gyenge NB1 neked, Pistikém?! Hogy lehetséges az, hogy egy német harmadosztályú szintű meccs miatt egész héten lázban égsz – aztán a szombati zakó után napokig keseregsz? Ezt nyilvánvalóan nem értheti meg az, aki nem futballszurkoló, sőt aki a Barcelona vagy a Manchester City győzelméért szorít. Teljesen legitim és általam is elfogadott dolog persze utóbbi, de egészen más a DVTK, az Újpest vagy a Vasas sikereiért szurkolni, mint egy szinte megfoghatatlan, nagy távolságban levő nyugati sztárklubért rajongani. Sokan mondták és mondják, a Hull City-Newcastle helyett inkább egy MTK-Vasas! A magyar mérkőzéseket még ma is sokan követik a televízióban és az interneten, amikor a válogatottnál egy kis reménysugár mutatkozik, néhány nap alatt elkapkodnak 20-25 ezer jegyet.

Képtalálat a következőre: „csányi mlsz”

Origo

Sokat ártott viszont az, hogy ma már csupán két találkozót (hatból) közvetítenek a TV-ben. Bár az összes találkozó élőben látható az M4Sport honlapján, bizonyára kevesebb ember tekinti meg a világhálón az összecsapásokat. Rossz ötlet volt az is, hogy szombatra zsúfolták az összes meccset – délután öt, utána az esti „rangadó”. Kivétel az az időszak, míg „élnek” a kupaporondon a magyar csapatok, most még a csütörtökön pályára lépők vasárnap meccselnek az NB1-ben, a TV pedig három találkozót közvetít. Elhibázott döntések, de ami nagyon fontos: ezt mi, az NB1-et jól ismerő szurkolók tökéletes pontossággal megmondtuk volna a bejelentés pillanatában. Egy emberrel nem lesz több a stadionokban azért, mert a TV nem adja a találkozót. Aztán ebből részben visszaléptek az illetékesek, hisz az előző bajnokságtól – ahogy írtam – az interneten látható mindegyik NB1-es meccs. Azon túl, hogy Nyugaton is láthatóak a TV-ben a mérkőzések, mégis teltház vagy kvázi teltház van, az is fontos, ezzel a lépéssel még inkább elidegenítették azokat az embereket a magyar futballtól, akik hellyel-közzel követték az eseményeket.

Mert egyébként mit kap ma az az ember, aki hétről hétre járja a honi labdarúgópályákat? A gyalázatos kiszolgálóhelyiségek időszaka már a múlté, viszont a problémák ennek ellenére is sokasodnak. A szurkolói kártya bevezetése egy újabb rossz döntés volt (azóta Csányi Sándorék ebben visszakoztak). Azonban ma is szükséges a mérkőzés előtti regisztráció (név, születési hely, születési dátum megadása). A sor pedig sokkal nagyobb akkor, ha a benne állók 30 másodpercig egyeztetik az adatokat a jegyeladóval, mintha beadják a szurkolói kártyát. A magyar futballt kevéssé ismerők közül sokan bizonyára bólogattak a szurkolói kártya, vagy a ferencvárosi vénaszkenner bevezetésekor. „Na most aztán jól megkapják a huligánok, ezek csak balhézni járnak ki.” A szurkolói réteg kriminalizálása sok éve tart már. Balhé viszont alig van, leginkább pirotechnikai elemek használatáért és más sportszervezetek szidalmazásáért rója ki az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a büntetéseket. Nagyon érdekes lenne, ha a szórakozóhelyeken is bevezetésre kerülne a kártya. Feltehetően statisztikával alátámasztható, hogy ezeken a helyeken gyakoribb a balhé, nem ritkák a lopások, inzultálások – mégis ferdén néznének a Kraft előtt várakozó fiatalok, mikor a marcona securitys megkéri őket, vegyék már elő a kártyát. Vagy haladjanak végig a vénaszkenneres beléptető kapun. Ha az embereket bűnözőként kezeljük, egy részük azzá is fog válni.

A biztonsági szolgálatok szerepe külön posztot érdemelne. Az viszont biztos, a gyakran korábban elítélt bűnözőket soraikban tudó securitysek fellépése sokszor minősíthetetlen. Akár a sajátjaikat ( lásd https://alfahir.hu/2017/04/30/labdarugas_ujpest ), akár az ellenfél táborát inzultáló emberek erőfitogtatása, agressziója szintén nem kifejezetten nézőcsalogató. A rendőri fellépés egy (vagy több) fokkal jobb ennél, de itt is komoly fejlődésre lenne szükség. Nem ritkák a túlkapások, de az egyedi eseteknél még megdöbbentőbb, hogyan kezelik a kiemelt kockázatú mérkőzéseket. Bevett gyakorlattá vált, hogy buszoztatják, metróztatják a szurkolókat például az Újpest-Ferencváros derbik előtt. Azaz, aki újpestiként (lakjon az akár az Üllői úton) a Groupama Aréna vendégszektorába szeretne menni, köteles elmenni a Megyeri útig, onnan a metróig (Városkapu), majd a hármas metróval a Népligetig. Mindezt megszakításokkal – a folyamat persze órákig tart, mosdó, étel-ital vásárlás lehetősége nélkül. Ki akarja kitenni ennek gyermekét, feleségét? Vagy akár saját magát? Arról ne is beszéljünk, a stadionhoz érkezve milyen segítőkészséggel viszonyulnak aztán a rendezők, milyen pillantásokkal mérnek minket végig. Joggal érezheted magad úgy, örülj, hogy még nem vertek szét. Demagógiának tűnhet, de ismét megkérdezem: ha a Westendben található moziba ilyen tortúra után lehetne bemenni (azért, hogy aztán egy C-kategóriás akciófilmet megnézhessünk), vajon hányan választanák ezt a programot?

Képtalálat a következőre: „vénaszkenner”

Vénaszkenner - Átlátszó.hu

A családbarát szektorokról, családbarát stadionokról lehet beszélni, de addig, amíg így kezelik a szurkolókat, nem várhatunk változást, nézőszámemelkedést. Másik oldalról meg kell említeni, az antiszemita, kirekesztő megnyilvánulásokat keményen kell kezelni. Azzal viszont, hogy mindenkit, aki a stadionokba kilátogat, zsidó- és cigánygyűlölő aljadéknak tekintenek, a helyzet csak rosszabb lesz.

Nincsenek 100%-os receptek, de van „best practice”, vannak olyan intézmények, gyakorlatok, amelyeket máshol sikeresen végigvittek – a magyarországi szereplőkhöz, viszonyokhoz igazítva ezek előrevihetik a magyar labdarúgást. Nagy változásokra lesz szükség, mert egyelőre a piaci viszonyoktól csak távolodnak a klubok – és ha az NB1-es klubok többségéhez teljesítmény nélkül, alacsony nézőszám mellett is ömlik a pénz, a klubtulajdonosok nem fognak tenni a nézők kicsalogatása érdekében. Valójában nem csupán az államilag (ebbe beleértem az irányított szponzorokat, amelyekről nem csupán legendák terjengenek, maga George F. Hemingway, a kispesti klub tulajdonosa beszélt erről) finanszírozott klubok, hanem az ’egyéb’ NB1-es résztvevők sem állnak jól. Itt van például az Újpest FC-t vezető Roderick Duchatelet. Néhány napja megváltoztatta a klub címerét. Nem érdeklik hagyományok. Nem érdekli az UTE vétójoga. Nem érdekli, hogy a szurkolók jelentős többsége ellenzi a változtatást. De még csak arra sem veszi a fáradságot, hogy megmagyarázza, mi áll döntése hátterében (esetleg az UTE túlzott követelései a címerhasználati jogokért). Amíg ezzel az attitűddel cselekednek a magyar futball szereplői, ne várjunk mást, mint augusztusi kupabúcsút. És andorrai vereséget.

Szólj hozzá

sport magyarfoci mlsz futball ftc újpest ferencváros szurkolók bűnöző nb1 huligánok csányi sándor magyar labdarúgás ultrák nézőszám Sport duchatelet