2016. aug 30.

Nyerő páros - tévétükör

írta: frími
Nyerő páros - tévétükör

Ha Petőfi élne, az „Itt van az ősz, itt van újra” című versében már nem az évszak szépségéről szólna, hanem a kereskedelmi tévék egymást földbe döngölni kívánó versenyéről a nézők azon részének kegyeiért, akik még nem unták meg az alacsonyan szálló szellemi nívót és az erőltetetten maximumra tekert hurráoptimista jókedvet. Ebben a közegben már az is eredménynek mutatkozna, ha ezek a csatornák egyszer véletlenül meglepnének minket azzal, hogy nem valami külföldi licencet próbálnának hascsikarásig magyarosítani, hanem előkapnának egy olyan produkciót, ami saját kútfőből származik. Elképzelhető, hogy az is olyan ótvar lenne, hogy hamar le kellene húzni a klotyón, de legalább egy pillanat erejéig meggusztálhatnánk a hazai gondolati tőkét. Ehhez képest most akkora kuszaság, fejetlenség és másolási összevisszaság uralkodik a piacon, amiben már az számít erénynek, ha minél nagyobbat tudsz lopni, úgy, hogy közben elbújhatsz a licenc mögé, mondván az szab keretet a műsorodnak. Ez az igazi magyar virtus, le se tagadhatnák.

nyero_paros_sebestyen.jpg

Amíg Vajnáék felülve a művelődési házak, a kocsmák és karaoke bárok félelmetes lobbierejének, újabb haknisztárokat és dalos vőfélyeket eresztenek az országra Letenyétől, Dögéig a százhuszadik tehetségkutatóval, amit ezúttal valóságshowba csomagolnak, addig a szomszéd az illuminátusok tevékeny közreműködésével megpróbálja infúzióra kötni a kínosan megbukott Drágám, add az életed című celebsimogatót, amivel a TV2 borzolta a kedélyeket és az igencsak viseltes ízlelőbimbókat. Egyetlen lényeges különbség lopakodik be a kertek alatt, hogy egy olyan villába paterolja a csatorna által kiválasztott még nem egészen leharcolt arcokat, amiket manapság Mészáros Lőrinc, a neves gázszerelő vesz, vagy építtet magának és népes kompániájának. Az RTL Klub akkor húzott volna egy drákóit a Nyerő páros helyszínének kiválasztásával, ha abban nem Mészáros egyik medencés bungalóját akarja megidézni, hanem kivinné a jóllakott celebjeit egy város széli, kültelki putriba, mondjuk Dezső és Mariska faszerkezetes hajléktalan bodegájába, ahol minimum a társaság fele sátorban, illetőleg szabad ég alatt aludna, mert nincs megfelelő számú fekhely a potentátak részére. Itt viszont még azok is, akik rosszul teljesítenek egy cirkuszi kocsiban húzhatják meg magukat, amit eredetileg törpékre méreteztek. Persze Szabó Zsófinak és lókupec barátjának, akik egy akkora BMW-vel érkeznek a villába, amiben egy francia ágy és egy bárpult is bőven elférne egy csapossal felturbósítva, valószínűleg ez is kihívást jelentene.

nyero_paros_villa.jpg

Szóval összegyűlnek mini Disneylandbe a sztárocskák és elkezdenek játszadozni, no nem „Itt a piros, hol a pirost”, vagy Activityt, hanem különböző ügyességi feladatokat próbálnak meg abszolválni külön-külön, aztán a későbbiekben feltehetően együtt is. Amíg az egyik azonos nemű csapat felkészül a vizsgára, addig a másik egy bizonyos pénzösszegből arra licitál, hogy meg tudják –e ezt sikeresen csinálni. A Nyerő páros című izraeli formátum akkor teljesítené be a küldetését itthon, ha feszültséget, konfliktusokat és vicces szituációkat tudna gerjeszteni a vállalkozó szellemű párok között, úgy, hogy közben ritmusban marad és nem nyúlik szerteszéjjel, mint a tányéron fekvő, odakozmált tejbegríz. Nos, az RTL Klub beköszönő varietéja minden volt, csak lüktető nem. Az első húsz percben még nem lobogtatjuk a fehér zászlót, hiszen a beköltözés flottul megy, legfeljebb Sebestyén Balázs műsorvezető alámondott ismertető szövegein hökkenünk meg. Mert elég tág megfogalmazást nyer az üzletasszony, mint foglalkozás a lufimellű Róka Adriennél, Kabát Péter menyasszonyánál és elég morbid színésznőnek hívni Szabó Zsófit, példának okáért Udvaros Dorottya, vagy hogy korosztálynál maradjunk, Trokán Nóra fényében. Akkor meg végképp elveszítjük a fonalat, amikor Szabó művésznő barátja diákként kap titulust, hiszen elképzelni sem tudjuk, hogy hol és milyen iskolában tanítják a lókupeckodást, mint szakmát.

nyero_paros_2.jpg

kabat-peti-zoldben-biztos-hogy-nem-jossz_image_10398093_16-9.jpg

Azt, hogy ez a műsor a többi szereplőn való rácsodálkozás után, ami olykor fapados színiiskolák mesterség óráit idézően maníros, le fog ülni és helyenként gusztustalanul bájolgó, máskor pedig megrázóan műmájer szerencsétlenkedésbe vált majd át, már akkor borítékoljuk, amikor végérvényesen összesereglik a Nyerő párosra szánt siserehad. Nincsenek ugyanis tisztelet az elenyésző számú kivételnek, olyan érdekes egyéniségek és színes személyiségek, akik felszínen tarthatják ezt a show-t. Kabát Péter az a futballista, aki attól lett valamikor válogatott, hogy elintézte a bemelegítést azzal, hogy megtapogatta saját magát, hogy még egyben van, aztán kettő olyat rúgott a labdába, ami véletlenül eltalálta a kaput, vagy nem ment tíz méterrel fölé, úgy, hogy csak az úttest közepén állt meg a játékszer. Annyira nem tud beszélni, hogy erre már Montágh Imre is elsírná magát, ha élne és olyan szinten el van telve magától, mint Sebők Vilmos az állami sportcsatornán. Csakhogy ettől még nem lesz sem megosztó, sem pedig az a figura, akire műsort lehetne építeni. Pimaszúr, vagyis Papp Gergő kinézetében alulmúlja Szalacsi bácsit és olyan narkolepsziás képet fest, mint a felesége, akiről néha azt gondoljuk, képes arra a csodára, hogy ébren alszik.

nyero_paros_3.jpg

nyero_paros_5.jpg

Valkó Eszter ránézésre egy labilis idegzetű hisztérika, akit tévé közelébe sem szabadna engedni, Peller Anna az a színésznő, aki színpadon kívül egyszerűen nem érdekes. A férjeik pedig pontosan azok a pipogya házipapucsok, akik igazolják azt a tételt, hogy a nemek között manapság már annulálódnak a határok és egy férfi éppúgy tud nőként viselkedni, mint fordítva. A trash vonal szükséges, hiszen ha a szomszéd a vasalt herével támad folyamatosan, az RTL-nek is kötelező hoznia a szintet. Nekik pedig ott van a sublótban az a Pumped Gabo, aki egyszer kokótól megrészegülten babrálta a pöcsét táncnak eladva a Balaton Soundon, amitől persze azonnal hírhedt lett. Nem kérdés, hogy a csávó és a menyasszonyának mondott, inkább a nagynénjének kinéző babája hétmérföldes IQ-betyárok, már az sem mindennapi, ahogy összejöttek, mert Gabo először a csaj barátnőjét dugta ágyba, míg a nő közben Gabo barátjával üzekedett. Na, ez lebegjen a fiatalok szeme előtt, amikor ismerkednek. Az a baj, hogy hiába akar Sebestyén láthatóan többször is rárepülni Gabo mélyről jövő suttyóságára, ha a srác még ebben is ingerszegény és nem túl eredeti. Az Éjjel-nappal Budapestből megismert Király Péter és a férfi hormonokkal kissé túltelített, kiköpött transzeszvita barátnője Dóri, a rio de janieroi Maracuja bárból legalább érzik a kamerát és bennük még megvan az a potenciál, hogy a későbbiekben csináljanak egy kis fesztivált Disneylandben.

nyero_paros_7.jpg

nyero_paros_9.jpg

Ahogy abban a Gergely Róbertben is látjuk a tüzet, aki egyetlen, külföldről importált softpornóból lenyúlt slágerre képes volt felfűzni a pályafutását és nem tudta ledobni Emmanuelle láncait. Gergely azt a szalonképes, elegáns úriembert játssza, aki még rózsát visz a szerelmének, csúnyán néz, mikor Pumped Gabo antré gyanánt seggel előre löki a barátnőjét a medencébe, de legalább olyan magabiztossággal és méltósággal viseli, hogy az asszony a lánya lehetne, mint egy házzal arrébb a kaszinópápa. Az énekes-színész még mindig úgy hordja a haját, mint Lionel Ritchie a 80-as években, vagy Rudi Völler a 90-es futball-világbajnokságon és a valószínűtlenül hollófekete színe sincs úgy lenőve, mint Korda Györgynek. És persze megsértődik a fiatalokra, ha Robi bácsizzák, de azért szépen finoman, olykor csak foghegyről be is szólogat nekik. Mivel az asszony nyafkasága szembetűnő, Gergely idegeit a későbbiekben még próbára teheti a párja kényeskedő attitűdje. Szabó Zsófi és vőlegénye viszont olyan jellegtelenek és semmilyenek, mint a művésznő műsorvezetői és színészi teljesítménye.

nyero_paros_6.jpg

nyero_paros_8.jpg

Sebestyén Balázs bár magas lóról ekézi a konkurenciát és főképp Ördög Nórát, annak is ékes tanújelét adja, hogy bizony az ő kapacitásai is egyre fásultabbak, modorosabbak és egysíkúbbak. Ezúttal is megállás nélkül froclizza és fikázza a celebeket, Gergelyt például rögvest azzal találja meg, hogy szólt –e már a többieknek, hogy reggelenként a budiban skálázik. Eddig sem volt túlságosan sok kultúra a beszólásaiban, eleganciáról meg ne is beszéljünk, de legalább némi cinizmusra, vagy iróniára bukkantunk bennük, most azonban csak a műanyag szagú vihogásait és vinnyogásait érzékeljük, amivel ugyan kézben tartja a műsort, de feldobni már nemigen tudja. Sebestyén ahelyett, hogy végig kommentálná a nők feladatát, inkább kérdezni akar, viszont a csajok arra koncentrálnak, hogy ne hibázzanak, szemmel láthatóan nem akarnak válaszolni, ezért a műsor ezen a ponton süllyed egy olyan apátiába, amiből aztán a záró akkordig nem sikerül kihúzni.

nyero_paros_1.jpg

A licit unalmas, nincsenek meg azok a szituációk, amikből viccet lehetne csinálni és itt döglődött erőteljesen a másik csatorna nokedliszaggatója is. A feladat bemutatására is ráférne valami gyorsító, mert rémesen lassú és fárasztó, amíg a nők vergődnek, az urak egy domboldalról szurkolnak a tubicáiknak, majd amikor végeznek, odamennek hozzájuk és hazudnak arról, hogy mennyit tettek rájuk. Ezt olyan sokszor eljátsszák, hogy arra gyanakodunk, ugyanabból a kottából súgtak mindegyiknek, közben pedig elfelejtettek cserélni. A Nyerő páros debütálása szenvedett attól, hogy csak annyiban volt benne élet, ha a puccos gazdagságot annak tekintjük, hogy a vibráló és eladható helyzeteket teremtő személyiségek száma közelebb volt a nullához, mint a tizenhathoz és attól is, hogy olykor olyan eseménytelen laposság járta át, ami kínlódó realityket szokott. Nagyon fel kellene rázni ezt, hogy üdítő szórakozás váljék belőle. Ha viszont így marad, még az is előfordulhat, hogy a fél órával később kezdődő, Ezek megőrültek Kaszával, Cookyval és a vasalt herével nézettségben megveri azt RTL Klub celebjeit. Az pedig presztízs veszteség, ami tekintettel a TV2 csúsztatott kezdésére még fájóbb lesz.

Nyerő páros RTL Klub 2016. augusztus 29. 18.55-20.05

    

Szólj hozzá

celeb reality szórakoztató RTL Klub tévétükör Nyerő páros