2017. sze 09.

Better Call Saul – sorozatvéleményezés

írta: Aron_son
Better Call Saul – sorozatvéleményezés

borito.jpg

A simliskedő, jóindulati zugügyvéd olykor unalmas, máskor mozgalmas mindennapjairól szóló sorozatban egyszerre több világba kaphat betekintést a néző. Mely két világ között az összekötő ember James McGill, az ügyvéd.

A Breaking Bad című, világhírre szert tett sorozat zugügyvédjét, „ottani” nevén Saul Goodmant ismerhetjük meg jóval közelebbről, a cselekményeket néhány évvel visszadatálva mutatják be a droglabort nyitó kémiatanár történetéhez képest. Ahogy halad előre a történet, a spin-off sorozatban lassan-lassan bejönnek a képbe azok az ismert alakok, akik már feltűntek az alapot adó szériában is.

1_1.jpg

Főszereplőnk James McGill, aki központi figuraként köti össze a sorozat alvilági szálait a jogi (vagy törvényi) oldallal. Előbbiben Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) és Nacho Varga (Michael Mando) veszi ki szerepét elsősorban. Mike a nagy tapasztalattal bíró, kiégett ex-zsaru, míg Nacho a mexikói drogkartell helyi képviseletének, s azonbelül annak főnökének „jobb keze”.

2_1.jpg

A „törvény oldalán” pedig három szereplő alkotja a keménymagot: testvére, Chuck McGill (Michael McKean), Howard Hamlin (Patrick Fabian), valamint Jimmy életében bensőséges és bizalmi státuszt betöltő, barátnőjének is titulálható Kim Wexler (Rhea Seehorn).

3_1.jpg

Jimmy folyamatosan egy hullámzásban van, ugyanis a jogot (és a törvényt) – mely ügyvédként a munkaeszközének tekinthető – elég sajátosan értelmezi. Ha kell, ügyeskedve, sajátos megoldásokkal jön ki egy-egy szoros helyzetből, olykor túllépve az ügyvédi eskü által megkötött kereteit. Máskor pedig éppen a jog mögé bújva igyekszik takarót találni korábbi tetteire.

A családi szál konfliktusát (mely egyben a teljes sorozat alapkonfliktusa is) a bátyjával éppen ez alapozza meg. Chuck egy régivágású, a jogot szóról-szóra alkalmazó, évtizedek óta a szakmában lévő, tapasztalt ügyvéd, aki számára a törvény szent és sérthetetlen. A tapasztalata némileg már az egója rovására ment (és megy) rá, ugyanis meglehetősen magának való, s sokszor a környezetét lenéző, abban bizodalommal nem rendelkező, megkeseredett szereplő, aki az eltelt évek alatt mindenkit elmart maga mellől jóformán, öccsét és tulajdonostársát kivéve. Ebbe bele is betegedett mentálisan, melynek fontos szerepe van öccse mindennapjaiban (is).

4_1.jpg

Öccse viszont a közjóért mindenre képes: ha ehhez éppen az kell, hogy a jogot kicsit-csűri csavarja, netán egy apró-cseprő csalást követ el, akkor megteszi. Önzetlen, pénzügyileg legtöbbször egyik napról a másikra élő alak, akit erős próbák elé állít az élet minden nap. Egyetlen biztos bástyája és támasza Kim, aki mindenben igyekszik segíteni és támogatni.

Ha Jim bátyját egy színskálán próbálnánk megjeleníteni – ahol a színek erőssége jelzi az adott szereplő Jimmy iránti lojalitását – akkor ő fehér lenne, bátyja cég- és munkatársának, Howard Hamlinnek a halványszürke jutna, Kim esetében pedig a sötétszürke, ami ezt érzékelteti. Barátnője is esetenként kétségbe vonja, hogy jó-e, ahogy Jimmy a munkáját végzi.

5_2.jpg

A bátyja nem hogy nem támogatja öccsét feltétel nélkül, de számtalanszor még keresztbe is tesz neki tervezetten. Ahogy az előző bekezdés végén szerepelt, Howard Hamlinnel egy hatalmas közös ügyvédi irodájuk van, HHM néven – a bátyja ebből kifolyólag tehetős is. Azonban gyerek- és serdülőkori közös élmények miatt (csalások és átverések, melyeket Jimmy csinált) nem veszi jónéven, hogy öccse jogi egyetemet végzett, és ügyvédként akar dolgozni – szerinte megszentségteleníti a törvényt, hiszen aszerint egy piti bűnöző. Ez a folyamatos harc kettejük kapcsolatára teljesen rámegy, de Jimmy a sokszori rúgás után is minden alkalommal újra igyekszik kapcsolatot létesíteni Chuckkal.

5_1.jpg

Hogy miért érdemes megnézni, a fentebb itt-ott felfedezhető típusszereplők és elnagyoltan bemutatott, szintén „tipikus” kapcsolatok/szálak ellenére?

Kiváló rendezés, ahogy szintén kimagasló az operatőri munka. A gyakori nagytotálokkal  páratlanul adja vissza a helyszín (pl. az alberqueque-i sivatag és a benne lévő kisváros) hangulatát és életérzését. A párosok interakciói is egyediek, és rengetegszer csak testbeszéddel operálnak a verbalitás helyett. Különösen életszerűvé és nézőhöz közelebbivé varázsolja a többször is alkalmazott monoton műveleteket bemutató képkockák (pl. vacsorakészítés sok, egy másodperces vágóképpel). Eddig három évad forgott le, 2018-ban várható a negyedik.

7.jpg

Amikor egyszerű, sok másik sorozatban nem is látható mozdulat- vagy munkafolyamatot mutat meg, akkor kibukik az adott szereplőből a kiégettség és a kilátástalanság. Könnyűvé teszi az együttérzést a jóindulatú, de kitaszított Jimmyvel (is). Az egész sorozat "másodvonalbeli" élvezhetőségét pedig a sanyarú sorsba itt-ott kódolt (vagy az általa megfogott) gegek adják meg: majd’ minden jelenetbe kerül egy helyzet- vagy nyelvi komikum. Mert Jimmy mindig próbálja pozitívan felfogni mindazt, ami történik vele, és körülötte.

8.jpg

Szubjektív értékítélet:

  • Képi világ, látvány: 10/10;
  • Mondanivaló, tartalom: 8/10;
  • Összetettség: 7/10;
  • Párbeszédek, szereposztás: 9/10.
Szólj hozzá

ügyvéd Better Call Saul Sorozatkritika Sorozatkrtika Breaking Bad spinoff spin-off sorozat James McGill