2017. júl 24.

Ellenzéki esélyek - mik a Momentum szándékai?

írta: Daniel001P
Ellenzéki esélyek - mik a Momentum szándékai?

Tegnap ért véget a Nyitás Fesztivál Bodajkon. A Momentum rendezvényén a koncertek mellett számos pódiumbeszélgetést láthattak-hallhattak a résztvevők. A Fekete-Győr András vezette Momentum a NOlimpia kampánnyal valósággal berobbant a köztudatba, azóta viszont - sokan mondják - kissé eltűntek. Közvetlenül a fővárost és kormányzatot meghátrálásra kényszerítő olimpiaellenes népszavazási kezdeményezés után a mára párttá váló mozgalom néhány hétig Paks II-vel foglalkozott. Ám sem ez, sem az ügynökakták teljes nyilvánosságra hozatalának követelése nem hozott sikert, nem sikerült tematizálni a közbeszédet. Ennek lehet oka, hogy az LMP évek óta sikeresen viszi mindkét témát, illetve valódi, kézzelfogható eredményt nehezen lehet elérni ezen kérdésfelvetésekkel. 

Jelenleg a sokkal csendesebb, ám hosszú távon a NOlimpia-kampánynál is fontosabb szervezetépítési időszakát éli a párt. Egyre több a Momentum-alapszervezet, jelenleg is több száz tag vár beléptetésre. Egyre inkább sikerül felépíteni a médiában a párt arcait - Orosz Anna, Hajnal Miklós, Soproni Tamás, Kádár Barnabás, Pottyondy Edina és Fekete-Győr András sokat szerepel a médiában. A magyar politikával foglalkozók pedig álmukból felkeltve is tudják: október 15-én hirdet programot a Momentum.

A párt arcai: Fekete-Győr András és Orosz Anna (Nyugati Fény)

Vágó Gábor népszavazási kérdését hitelesítette a Kúria, így elkezdheti gyűjteni országosan az aláírásokat. Sikeres akció esetén a magyarok arról szavazhatnának, támogatják-e, hogy ne kereshessen havi másfél milliónál többet egyetlen állami cég vezetője sem. Vágóhoz csatlakozott a Párbeszéd, a DK, az MSZP és az Együtt - a Momentum viszont nem. Támadták, támadják is emiatt ellenzéki körökben a pártot, kollaborációval vádolva Fekete-Győréket. Úgy gondolom, kifejezetten előremutató és dicséretes, hogy nem álltak be a demagóg kezdeményezés mögé a momentumosok. Ugyanis, Hajnal Miklós szavaival élve, "a közszférában a magánszférához hasonlóan versenyképes, a piaci viszonyoknak megfelelő bérezésre van szükség". Ez teljes mértékben így is van. Azt a vak is látja, hogy részben kifizetőhelyként működnek a nagy állami cégek, ezzel együtt sem megoldás, ha csökkentjük a fizetéseket. A mostaninál is gyengébb képességű, a menedzsmentszemléletet érvényesíteni nem tudó figurák kerülhetnének csak vezető pozíciókba, de az is igaz, prémiumok, jutalékok formájában bizonyára megkerülhető bármilyen szabályozás - ahogy erre már korábban is láttunk példát.

Elhangzik vádként a Momentummal szemben, 'az nem létezik, hogy ne sorolják be magukat valamelyik oldalra'. A fideszes média ezt már megtette, következetesen a balliberális oldal sokadik pártjának nevezik a Momentumot, míg ellenzéki körökből azt is hallhatjuk: a Fidesz által létrehozott pártról van szó. A Momentum profizmusát-pragmatizmusát azért is éri kritika, mert egyesek szerint ez kizárólag azért van, hogy minél több szavazatot söpörjenek majd be jövő tavasszal. 'Mérik a társadalom apró rezdüléseit és ezekre reagálva alakítják ki álláspontjukat, Orbánhoz hasonlóan ki akarják szolgálni  a társadalmat' - mondják a pártot támadók. 'A cselekvés helyi köreit hozzuk létre, méghozzá azért, hogy tisztában legyünk, mik helyben a problémák, min kell változtatni, mi nem öltönyben ülünk egy belvárosi szalonban, hanem az emberekkel folyamatosan egyeztetve, az ő érdekeiket képviselve cselekszünk' - mondják Hajnal Miklósék. Aki budai zsúrpubinak (jelentsen bármit is ez a kifejezés) tartja a "Momósokat", fújhatja előbbit, aki viszont egy nyugatias, XXI. századi példaértékű kezdeményezésnek véli a Momentum Mozgalmat, utóbbi mellett áll.

Képtalálat a következőre: „momentum nyitás”

Pottyondy és FGYA (HVG)

A Medián felmérése szerint a teljes népesség tizenhat százaléka szavazna egy Együtt-LMP-Momentum-Párbeszéd összefogásra, választási koalícióra. Az Együttet vezető Juhász Péter néhány hónappal ezelőtt maga vetette fel ezt a kérdést, ám az interjút követő 3-4 órában az érintettek sorra határolódtak el Juhásztól. Az LMP és a Momentum jelentheti a mentsvárt azok számára, akik nem értenek egyet az orbáni politikával, de a 2010 előtti időszakot is rossznak, károsnak minősítik és soha nem szavaznának a DK-ra, vagy a Molnár-Botka-féle szocialistákra. Azonban van itt egy kis bökkenő: Szél Bernadették legalább olyan elkötelezettek az önállóság mellett, mint a Momentum. Érthető és legitim álláspont az is, hogy 'a választók átverése, ha eltérő értékrendű, egymással kevés ügyben egyetértő pártok összefognak, nekünk a saját szimpatizánsainkat kell képviselünk - és ezt csak úgy tehetjük meg, ha önállóan indulunk' - ehhez hasonlókat mondanak Fekete-Győrék. Ellenben abban is sok igazság van, hogy ebben a választási rendszerben (a győztes mindent visz és egyfordulós) reális esély csak akkor lesz Orbánék leváltására, ha összeborul a "demokratikus ellenzék". Viszont ha ez az ellenzék le is váltja Orbánt és kormányát, erősen kérdéses, hogy egy Gyurcsányt, Botkát, Juhászt vagy akár Bokrost soraiban tudó kormányzat tud-e kormányozni, és nem kerülne-e gyorsan, akár már 2022 előtt, a Fidesz vissza a hatalomba. 

2014-ben egyszer már megpróbálkoztak az igen rossz emlékű összefogással - az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, és a PM. A Fidesz 2,14 millió szavazattal kétharmadot szerzett, az Összefogás az 1,3 milliót sem érte el. Teljes bukásként értékelhető a kísérlet. Az MSZP láthatólag arra játszott és játszik (inkább csak múlt időben), hogy "le tudja nyelni" a DK-t és Gyurcsánnyal való alku, egyezkedés nélkül sikerül elcsábítani a DK szavazóinak jelentős részét. Ez nem sikerült - ahogy a bizonytalanok bevonása sem. Óriási tévedésben vannak ellenzéki térfélen, ha abban látják a győzelmüket, hogy sikerül megszerezni x százezer (esetleg 1 millió) bizonytalan bizalmát. Az eddig politikailag inaktív réteggel a választást megnyerni lehetetlen, de érdemben profitálni sem fog ebből a szegmensből a baloldal. Ugyanis a Botka László vezette szocialisták kampánya szinte láthatatlan és a láthatáron sincs egy Macron-típusú ember - de még egy Bajnai Gordon sem. Ebből a nézőpontból már érthető, miért nem akar közösködni az LMP és a Momentum.

Képtalálat a következőre: „összefogás 2014”

Összefogás - Jávor Benedek, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor

 Bár Hajnal Miklós a napokban is a 2018-as győzelemről beszélt, reális esélye erre nincs a Momentumnak. A jelenlegi állás szerint az ellenzék legjobb esetben is csak arra lehet képes, hogy megakadályozza Orbán többségét. És ha így lesz, vagy bevállalja a kisebbségi kormányzást Orbán, vagy - ami sokkal esélyesebb - új választásokat írnak ki. Azt nehéz elképzelni, hogy koalícióra lépne valamelyik ellenzéki párt a Fidesz-KDNP-vel - ahhoz túl messzire mentek már Orbánék az előző hét évben. Kevesebb mint egy év és kiderül, lesz-e új párt a Parlamentben 2010 után (Jobbik, LMP). Ha most kellene tippelnem, azt mondanám, igen, listáról 3-5 mandátumot is szerezhet a Momentum. "Belülről", erőforrások felett diszponálva pedig sokkal könnyebb felépíteni egy pártot, és így akár egy 2022-es többség megszerzése sem lehetetlen. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre az öt százalékos küszöböt kell megugorniuk Orosz Annáéknak. Ilyen tudatossággal és ambíciókkal ez korántsem teljesíthetetlen feladat.

Szólj hozzá

politika orbán baloldal ellenzék közéleti momo lmp momentum Közélet orosz anna fekete-győr hajnal miklós