2016. máj 08.

Gyertek át szombat este! - tévétükör

írta: frími
Gyertek át szombat este! - tévétükör

Az RTL Klub már elég régóta házibulizik szombat esténként olyan celebek és sztárok társaságában, akik csatorna kompatibilisek. Ez azt jelenti, hogy az óljukba tartoznak, vagy már megszabadultak a konkurenciától, vagy sohasem kötődtek senkihez, így el tudnak menni hozzájuk haknizni egy-egy műsor erejéig, természetesen nem ingyen, hiszen az utcazenész is megdolgozik a kalapba tett pénzéért, így a sztárocskáink sem karitatív célok mentén szórakoztatják a nagyérdeműt. Ha pedig bulizni hívják az embert, azt el kell fogadni, mert csak a mazochisták szeretnek berúgni magukban, hogy aztán örömittas jókedvükben kibontsák a ház oldalát, majd másnap a szesztől bódultan, ráncos, aszott fejjel és üveges tekintettel takarítsák össze a hordalékot. Elfoglaltuk hát a karosszéket, kitöltöttünk magunknak valami jófajta nedűt és arra vártunk, hogy az ígéreteknek megfelelően visongva fogunk leborulni, arccal a padló felé, még talán meg is csókolva a szent anyaföldet, annyira jól fogjuk magunkat érezni a felénk áradó kicsattanó hangulattól. Merthogy mi mást áhítanánk egy csodás, tavaszi hétvégi estén, mint felhőtlenséget, kikapcsolódást, humort, vicces játékokat és olyan híres embereket, akiket tisztelünk, szeretünk, netalántán példaképnek tekinthetünk.

gyertek_4.jpg

A Gyertek át szombat este! című műsorban egy lakodalmas zenekar fogad, soha rosszabbat, hiszen bulikban általában nem rezes banda szokta húzni a talpalávalót, maximum egy fél részeg házigazda váltogatja a zenét, vagy egy őt kisegítő alabárdos nyomatja a muzsikát. Az is igaz, hogy ahova mi járunk szórakozni, ott ritkán botlunk bele Geszti Péterbe, vagy Szabó Zsófiba, hogy a méltán híres, népszerű és tehetséges ÉNB Laliról ne is beszéljünk, akinek még a vezetéknevét sem tudjuk, hiszen azt egy akkora homály fedi, mint amit kosárlabda pályán láthatunk megye 1-ben. Semmi baj, az ő védjegye az a program, amiben hétköznaponként kápráztat el lexikai tudásával és műveltségével. Egy autentikus szobabelső kellős közepére pördül a kamera, ahol még egy kandallót is felfedezhetünk, amiben tűzként funkcionáló fények biztosítják az intim légkört.

A házigazda és most már a program producere a csatorna ásza, jolly jokere, nagy nevettetője, Sebestyén Balázs, aki kinőve zenetévés hülyegyerek imidzsét, némileg megkomolyodva kalauzolja a celebritásokat a buli fergeteges forgatagában. Sebestyént sok minden miatt lehetne pellengérre állítani, a buddhista élettanaitól és a bölcselkedő életvezetési megszólalásaitól például nem csak a gombóc akad meg a torkunkon, mert félrenyelünk, hanem szépséges epét is hányunk hozzá. Azt viszont nem lehet állítani, hogy ne lenne rutinos házigazda, megtanulta már annyira ezt a szakmát, - volt ideje rá, hiszen egyfogú kamaszokkal is diskurált már szakszerűen a korai magömlésről siheder RTL-es időszakában -, hogy egy ilyen műsort fél kézzel is elirányít. A hajszerkezete azonnal elárulja, hogy nem tegnap vették fel a konzervet, hiszen a sérója még valamikor március környékén leledzhetett ilyen süni állapotban, de ne akadjunk meg ezen, hiszen akkor jó a buli, ha retró és a hangszórókból a Neoton Familía üvölti a Don Quijotét.

gyertek_2.jpg

Azt is láthatjuk, hogy Sebestyén Balázs szívén viseli a kollégái sorsát, hiszen egyből berántja a vendégek közé Vadon Janit és Rákóczi Ferencet, gondolva a megtakarításaikra is, hiszen ki tudja, novembertől szól e- még az a bizonyos Morning Show reggelenként. Rákóczi végre kiszabadult az egykori csigatévé karmai közül, nem tartottak rá igényt többé, hiszen van nekik egy Tillájuk, ha ökörködni kell, nem szorulnak savanyú klónokra e tekintetben. Azt nem tudjuk, hogy megviselte –e a szakítás, de azt tapasztaljuk, hogy a borotvát már egy ideje páncélszekrényben őrzi, hiszen úgy fest kinézetileg, mintha Che Guevera és Salman Rushdie magyarországi ötvözete látogatott volna a stúdióba az egyik aluljáróból, vagy csöves szállóról. Rajtuk kívül itt van még a csupaszív Szabó Zsófi, Geszti Péter, aki mindig be tudja könyörögni magát valahova, ha már a zenei pályafutása során csak a szögeket verdesi lelkesen a magyar popzene rozsdás koporsójába, az egykori valóságshow játékos, most már tévés műsorvezető Nádai Anikó, valamint az a Lali, aki nem kocsmáros, még csak nem is zöldséges, hentesnek sem elég jó, úgyhogy „színész” az Éjjel-nappal Budapestből.

gyertek_1.jpg

El is kezdődik a szokásos bemelegítés, fricskázás és csuklóztatás, hiszen aki ide jön, annak vállalnia kell azt is, hogy bizony olykor rajtuk köszörülik a nyelvüket a többiek. Sebestyén meg is tesz mindent, hogy ez humorban gazdag előjáték legyen, csak hát ehhez megfelelő vendégek és partnerek kellenének, merthogy ezúttal Tarlós István hasonmásai jöttek a buliba, akik inkább savanyúak, mint viccesek. Vadon Jani árnyéka önmagának és a tahóságával tűnik ki jópofasága helyett, ez némiképpen csalódás, mert tőle azért többet vártunk. Rákóczi az ecetes uborka ember nagyságú megfelelője, annyira híján van bármiféle jó értelemben vett svihákságnak, hogy az már fáj. Szabó Zsófi hozza a formáját, ami egy ilyen műsorban is kevés, nemhogy a Story Extrában. Nádai Anikó rikácsol és hát hogy is fogalmazzunk finoman, hogy az ne legyen bántó, szóval prosztó szegénykém és egyszerű, mint a bádogedény. És ebben külön vetélkedőt tarthatnának a Lalival, akinek a szeméből is árad egyfajta meg nem értettség és különcség, azt sem értjük, hogy minek van itt, hiszen se nem humoros, se nem vagány, se nem csinálja a show-t, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a műsor egy pontján megtapizza Anikó seggét, merthogy azt neki szabad. Aranyos család lehet az, ahol a férj ehhez jó képet vág, ugyanis Lalinak, a kis barátnő nélküli árvának ez meg van engedve, hogy legalább ennyi öröme teljék az életben. Geszti pedig a szokásos szóvicceivel fáraszt, vagy éppen annyira visszavonul, hogy fel sem tűnik, hogy ő is ott van.

gyertek_5.jpg

A poénbonbonok nagyon megengedően is csak hullámzóak, mert el lehet sütni ezt a Class FM-es munkahelyi bizonytalankodást egyszer, amikor talán mosoly jelenik meg a szánk szegletében, de többedszerre ez már olyan kényszerérett, mint a félig zöld, félig kék szilva a fán. Az meg inkább tragikus, mint vicces, hogy Szabó Zsófi lábát milyen kenőccsel kenik be, hogy az izomtónusai kitüremkedjenek. Rákóczit pedig legalább azért egy kicsit szívünkbe zárjuk, hogy azzal sértette vérig Lalit egy kolbászfesztiválon, hogy nem tudta kicsoda, ha már másért nem lehet. Miután kibohóckodták magukat, behívnak két civilt, csapatkapitánynak, az egyiket, Zsókát csak azért jegyezzük meg, mert az égővörösben pompázó rőzséjével számtalanszor szívatják a jól nevelt sztárjaink. Máskülönben ők láthatatlanok maradnak, hiszen hiába irányítanak névleg egy csapatot, nem róluk szól a móka. És akkor elkezdődhet végre a játszadozás, négy viccesnek szánt feladattal. Nem rosszak ezek, kétségtelenül jobb, mintha a szoba közepén szórakoznának a „Gazdálkodj okosan” című nosztalgia társasjátékkal, vagy üvegeznének, mert a kigúvadt szemű hímnemű kézimunkások is csak akkor örülnének, ha a lányok dobálgatnák le a textilt, amennyiben a fiúkra kerülne sor, már megállna a kezükben az ütő.

gyertek_3.jpg

Ezekkel a játékokkal is az a legnagyobb probléma, hogy élénkíteni kellene őket, mert amikor korábban elcsíptünk egy-egy részletet az adásból, ugyanezekkel mórikálták magukat és ez mostanára már nagyon megaszalódott és megavasodott, nem ártana egy olajcsere, vagy lemezfrissítés. És persze a humor is csak lapos kúszásban közeledik felénk, mert Lali például inkább a kamerának produkálja magát, minthogy valóban részt vegyen a feladatokban és ha megszólal, akkor meg a kapa lóg ki a szájából, hogy majdnem ki is esik. Az meg nem túl sportszerű, hogy Sebestyén Balázs a végén a civil játékosra keni, hogy mindössze fél milkát vitt haza a megnyerhető háromból, miközben Vadon kollégája hibázott. A Gyertek át szombat este! nem az az önfeledt szórakoztatás, amit ígérnek és óvatosság gyanánt ezért a közönséget sem igen mutatják, bár így is sejtjük, hogy nem onnan, hanem a hangkeverő pultról effektek formájában jön a sok kacaj és nevetés. Nem is a ritmussal van itt a baj, hanem az oldottsággal, a hülyéskedés színvonalával és azokkal a celebekkel, akik egy vékony kosárból kerülnek ki és akik nem csak viccekre képtelenek, hanem megújulásra is. Így pedig nehéz. Ezt a bulit csak részegen lehet szeretni, de ez azért sem dicsőség, mert úgy még talán Nótár Mary lakodalmas funky-ja is jöhet, legfeljebb kimegyünk közben hányni a budiba.

Gyertek át szombat este RTL Klub 2016. május 7. 21.35-22.35

Szólj hozzá

szórakoztató RTL Klub Sebestyén Balázs Gyertek át szombat este! tévétükör