2016. már 13.

Line of Duty 1.évad - Sorozatkritika

írta: 789798879897987978
Line of Duty 1.évad - Sorozatkritika

o-line-of-duty-570.jpg

Maga a sorozat nem a legfrissebb, vagyis inkább az első évad nem az. 2012-ben futott ugyanis, majd 2014-ben követte a második szezon, és ha minden igaz, idén jön a harmadik. Annak idején nem kapott makulátlan kritikát, de többségében azért a "jó" kategóriába sorolták.

A történet több szálon kezdődik, ezek később összeérnek, némelyikük el is vékonyul, míg megint másikak egyre fontosabbak lesznek. Főszereplőként három rendőrt kapunk valahol Angliában, egy nőt, és két férfit. A főszál egy korrupciós nyomozás, ezek mellé érkeznek apróbb ügyek (nem részenkénti kis bűnügyek).

A cím és a borító láttán soha nem gondoltam volna, hogy egyszer végignézek egy évadot, igazából azt sem tudom, miért is néztem meg az első részt. Hasonló korrupciós - nyomozós - bűnözős - filmet és sorozatot is elképesztő mennyiségűt láttunk, és nagyon könnyű elrontani. És ha el van rontva, a végeredmény mindennél rosszabb lesz. Bíztam benne, hogy valami eredetivel fognak előjönni, mert a szokásostól már szó szerint rosszul vagyok: ha meglátok még egy teljesen ugyanolyan rendőrőrsöt vagy kihallgatószobát és vallatást, egyből elkapcsolok. 

Az első epizód pedig pont így indult, máig nem tudom, miért néztem tovább az első pár perc után. Talán Lennie James játéka miatt, az még a szürke percekben is nyújtott némi vigaszt. A rész második felében azonban ígéretesen felpörögtek az események, igencsak rendhagyó módon már ilyen korán egyértelműen két oldalra oszlottak a karakterek, nagyon izgalmas háború előtti szituációt kínálva. 

line-of-duty-04-lennie-james_masolata.jpg

A következő rész is hasonlóan folytatódott, érdekesen alakult a történet, érdekfeszítőnek ígérkezett a kimenetel, hogy ki bűnös, és ki nem. 

Mikor azonban már épp megelégednénk választásunkkal, hogy megint találtunk egy minőségi sorozatot, a harmadik epizód igencsak elbizonytalanít: visszatér az első rész első felének unalma, az ócska akció összetevők, és egészen közepes epizódot kapunk.

A negyedik rész szerencsére minden kételyünket eloszlatja, igenis átgondolt, igényes anyagot nézünk! Rendesen, sokat sejtetően készülünk az évadzárásra, és bár a történet lassan halad előre, nem unatkozunk. Itt még mindig nem tudjuk, kiről mit gondoljunk: a törvény korábban ellenszenves szolgájával, a korrupt (biztosan?) rendőrrel, vagy egyikkel se vagyunk? Ki bűnös, és miben? 

lineofduty_2820319b.jpg

 Az ötödik epizód illendően fejezi be a történteket, több nagyszerű húzást is láthatunk itt, párat kiemelnék:

- a már több alkalommal feltett kérdést (jó-rossz) nemes egyszerűséggel nem válaszolja meg, hanem ehelyett határozottan áthúzza azt, ezzel rávilágítva: ilyen komplikált dolgot nem lehet ezzel a két kategóriával lefedni

- nem nagy dolog, de nagyon megkönnyebbültem, hogy Kate és Arnott nem jöttek össze a mentőautónál, az kategóriákkal ezalatt van

- nem estek abba a hibába, hogy ezzel lezártnak tekintik az egész ügyet, amiről a sorozat szólt, ezzel kipipálva mindent, amit eddig láttunk.

uktv-line-of-duty-generics-episode-1-2.jpg

Összességében a helyenkénti - bár akkor gyilkos - unalomtól eltekintve igazán erős évad volt a Line of Duty első szériája, nálam 8,5/10.

Szólj hozzá

Sorozatkrtika