2017. sze 06.

A "migránsüdültetés" nyomában

írta: Daniel001P
A "migránsüdültetés" nyomában

Esztergályhorváti. Négyszáz fős falu Zala-megyében. Nem megbántva a helyieket, valószínűleg soha nem került volna be a település az országos médiába, ha nincs a mostani ügy. Tudniillik, a Migration Aid nevű szervezet és egy osztrák házaspár közös akciójának nyomán olyan emberek üdülhetnek néhány napot Esztergályhorvátiban, akik már oltalmazotti státuszt kaptak Magyarországon. Nem gazdasági bevándorlók, "gaz" migránsok tehát.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján olvasható: "Oltalmazotti státuszt olyan személy kaphat, aki nem felel meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de fennáll annak a veszélye, hogy hazájába visszatérve őt súlyos sérelem érné (tehát halálbüntetés, kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés fenyegetné, vagy megkülönböztetés nélküli erőszak eredményeként életének vagy testi épségének súlyos fenyegetettsége állna fenn). Az oltalmazotti státusz feltételeinek fennállását háromévente felülvizsgálja a hatóság." Így folytatódik: "a külföldi menekültként vagy oltalmazottként a jogszabályban meghatározott korlátozásokat kivéve a magyar állampolgárokkal azonos jogokat fog élvezni".

Képtalálat a következőre: „esztergályhorváti”

Csendes, nyugodt falu (mno.hu)

Indok nélkül tehát senkinek (a hatóságoknak sem, legfeljebb alapos gyanú alapján, néhány helyi asszonynak pláne nem) nincs joga azt mondani nekik: "barátaim, ti ide be nem teszitek a lábatokat, viszlát". Létező probléma az, amikor például egy gumiégetőt akarnak valahol felhúzni - a környező lakosság minden bizonnyal (ahogy azt láthattuk is) tiltakozni fog, ám valahol mégiscsak fel kell húzni a létesítményt. A közösség egésze számára fontos, de a helyi közösség mindenhol visszakozik. Ám sértő lenne ez az analógia, hiszen ebben az esetben olyan egyénekről beszélünk, akik számára a magyar állam garantált azonos jogokat (leszámítva a törvényben szabályozott eseteket) a magyar állampolgárokkal. Innen már csak egy lépés az, hogy a Belvárosba vagy a II., III., XII. kerületbe ne tegye be a lábát vidéki. Mert az az elité. Oda ne jöjjön valamit "jöttment" Szabolcsból. Miért? Csak úgy.

Nyilván abszurd a példa, a kormánypropaganda sem zengi a vidéki magyarokat pellengérre állító zagyvaságot (sőt, megdöbbentő és visszataszító módon vádolta a Momentumot Mécs János írása kapcsán), de ha tenné, kétségkívül néhány hónapon belül el is érné a célját. Szeretjük magunkról azt mondani, "a magyar vendégszerető nép". Nem állítom azt, hogy ez ne lenne így összességében. Az viszont vitathatatlan, hogy elég volt néhány év és a menekült/migráns szó hallatára is ugrik az emberek jelentős hányada. A kvótareferendumra jóval többen mentek el, mint ami a Fidesz tábora, így egyértelmű, a kormány mögött nagy többség áll ebben a kérdésben. Az sem kérdéses, a "mindenki jöjjön" egy önsorsrontó, buta gondolat, ám - szemben a kormányzat és sajtóorgánumai állításaival - ezt az álláspontot legfeljebb néhány szélsőséges szervezet képviseli, komolyan vehető európai pártcsalád, magyarországi párt - biztosan nem. Ám aduászként bármikor elővehető a baloldallal szemben: "jó-jó, korrupció-oktatás-egészségügy, de ha ti jönnétek, lebontanátok a kerítést és migránsok százezreit zúdítanátok az országra". A közönség fogékony erre. Nem azét, mert a magyarok gazemberek. Van néhány százezer olyan ember (maximum 1-2 millió), aki napi rendszerességgel, több helyről tájékozódva figyeli a bel- és külpolitikai híreket. A Fidesz erre - sikeresen - épít. Elegendő, ha nagy hangerővel, sokáig tolják a "Botka lebontaná a kerítést" kezdetű valótlanságot - előbb-utóbb az üzenet célt ér.

"A településnek nincs sok lakója, a helyiek ismerik egymást, és odafigyelnek egymásra. Az idegenek egy ilyen kis, összetartó közösségben akár feszültséget is kelthetnek. A lakosság vegyes érzelmekkel viseltetik a migránsok iránt, sokan félnek és nyugtalanok.." Mondta Esztergályhorváti polgármestere korábban a Magyar Időknek. A kormánypárti lap következetesen "migránsüdültetésről" ír, ami - lásd a fentieket - tényszerűen nem igaz.

Propaganda-tanfolyam 1. óra, remek szemléltető példa: "Az ingatlant állítólag egy osztrák vállalkozó ajánlotta fel az amúgy átláthatatlanul gazdálkodó és indulásakor a Soros-egyetem támogatását élvező csoportnak." Súlyos sejtetés, de nincs megnevezve, vajon miért is működik átláthatatlanul a Sorost maga mögött tudó Migration Aid.

A jeles és elismert biztonságpolitika szakértő, Georg Spöttle így véli: "Többen megszólítottak az utcán és a metróban, mivel attól tartottak, hogy egy burkolt betelepítés vette kezdetét. Nehezen tudtam őket megnyugtatni." "Ezek az emberek úgymond áldozatok"- folytatja Spöttle. Bár nem tartom ízlésesnek azt, hogy egyesek napi rendszerességgel hozzák fel hasonlatként a holokausztot, mégis, nehéz nem az "úgynevezett holokauszt" szófordulatra asszociálni.

"A hír nagy riadalmat keltett a környéken, és nem azért, mert az emberek nem akarnak segíteni a menekülteken, hanem attól félnek, hogy ez a betelepítés egyfajta előakció lehet. Emiatt abszolút nem örülünk neki – jelentette ki lapunknak Manninger Jenő, a választókerület országgyűlési képviselője." "Végre egy ember, aki megvéd a gonosz migránsokkal szemben, végre egy legény, aki kiáll értünk, magyarokért". 

A mindig elfogulatlan, szakmaiságot csúcsra járató Spöttle (Hír TV)

A gyűlöletkeltés, de minimum megfontolt, aljas, rosszindulatú cselekvés eredményét remekül megmutatta az Echo TV. Szeptember 4-i riportjukban megszólaltatták a falu polgármesterét és több helyi lakost. Előbbiről rögtön látszik, nem mindennap ad interjút, kissé zavarban van, nem teljesen tiszta a mondanivalója. A lényeg ez: 'ez egy csendes, nyugodt falu, ha mégis jönnének menekültek, legyen egyetértés (jelentsen ez bármit is) a falu lakóival, de valószínű lesznek tiltakozók". Nos, fontos leszögezni, aki a magyar törvények ellen vét, azt a megfelelő súlyú szankcióval kell sújtani. Legyen az a falu polgármestere, a helyi jegyző, az őslakos bortermelő - vagy éppen egy eritreai oltalmazott. Ha "törnek-zúznak", rendet bontanak, jogos lesz az ellenszenv, de utóbbi egészségtelenül nagy mértékű annak ellenére, hogy a helyieknek eddig semmilyen atrocitást nem kellett elszenvedniük. Valószínűleg nem is kell majd, a hangulatkeltés után a Migration Aidnél is tudják, vigyázniuk kell, mert ha egy chipses zacskót eldob egy üdülő, másnap a Ripost és Magyar Idők címlapja zengi: élhetetlenné tették a migránsok a kis falvat.

"Hadd döntsük el, hogy kik élünk itt, ebben az országban" - véli egy ötvenöt körüli hölgy. A mondat jól passzol a kormánypropagandához, de az igazság kedvéért még egyszer mondjuk el: a magyar hatóságok döntöttek úgy, jár az oltalmazott státus. Persze ebben a hatalmas médiazajban kit érdekel ez? 

"Ne is hozzák ide, mert a falu összefog - és elzavarják őket. Ide ne. Itt annyi sok szegény ember lakik, öreg nyomorultak, nyugdíjasok, nem tudnak kifizetni semmit, és akkor még ide migránsokat?" Teszi fel a kérdést egy idősebb hölgy.

Én csupán ezt kérdem: államférfi-e Orbán Viktor? A másik verzió: egy vérprofi, szavazatmaximalizáló figura, akinek egyetlen célja a négyévenkénti győzelem, minden mást (egészségtelen mértékben) ennek rendel alá, a társadalom formálása legfeljebb a kevéssé tájékozottak hergelésén, másokkal szembeni uszításán alapszik.

Van növekedés, van reálbér-emelkedés, kedvező kamatkörnyezet jellemzi napjainkat - vannak elismerendő gazdasági eredményei az Orbán-kormánynak. Mégis, ki akar egy ilyen légkörű országban élni, ahol emberek millióit fertőzi meg a rogáni-habonyi propaganda? Lesz-e valaha értelmes, nívós párbeszéd? Mikor haladjuk meg valamelyest a szekértábor-logikát? Meddig lehet ezzel a kommunikációval sikeres a Fidesz-KDNP?

Nehéz kérdések. A válaszokon úgysem azok gondolkodnak majd el, akik Magyar Időket, Pestisrácokat olvasnak és Mélymagyart néznek.

Szólj hozzá

közélet migráns Közéleti migration aid spöttle