2017. júl 31.

Ellenzéki problémák

írta: Daniel001P
Ellenzéki problémák

Tiszaföldvári. Szolnokon járta ki az általános iskolát és a gimnáziumot, majd jogot végzett Szegeden. 1991 óta az MSZP tagja. 1994 és 1998, majd 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő. 29 évesen megválasztották Szeged polgármesterévé. Idén a szocialisták miniszterelnök-jelöltje lett.

A másik úriember Pápán látta meg a napvilágot. A közélet iránt érdeklődő fiatal KISZ-, majd DEMISZ-tag lett. 2000-ben lépett be a szocialista pártba – hogy aztán három évvel később a Medgyessy-kabinet ifjúsági- és sportminisztere legyen. Majd 2004 őszétől 2009 áprilisáig Magyarország miniszterelnöke. Jelenleg a Demokratikus Koalíció elnöke.

Botka az MSZP kongresszusán (24.hu)

Ennek a két embernek a harca meghatározza a baloldal helyzetét. Egy sokszereplős játszmáról beszélünk, ahol nem teljesen egyértelmű, a szereplők mit tűznek ki célul maguk elé. Az üres, semmitmondó kommünikék, hangzatos sajtótájékoztatót világában nehéz kiigazodni. Annyi biztos, a júliusi mérések alapján (Nézőpont, Tárki, Závecz) a Fidesz-KDNP előnye akkora, hogy azt a baloldal bizonyosan nem fogja tudni ledolgozni 2018 tavaszáig. A teljes népesség körében rendre 30-35-24 százalékra mérik a kormánypártok támogatottságát, az MSZP-DK pedig így fest: 7-4, 7-3, 12-4. Bár a 24 és 35% között elég nagy a differencia, az jól látható, még a Závecz Research mérései szerint is másfélszer akkora a Fidesz, mint a két jelentős baloldali párt összesen. Márpedig, a DK és MSZP szavazatai automatikusan nem adhatók össze – hallhattuk már ezt sokszor, most csak mantraszerűen megismétlem.

Gyurcsány Ferenc különböző kutatások szerint egyike a legelutasítottabb magyar politikusoknak (ha nem a legelutasítottabb), és bár a DK stabilan őrzi 3-4%-át, azt a bizonyos üvegplafont esélyük sincs áttörni. El kell ismerni, a DK szervezetileg jól felépített párt, amely képes arra, hogy jó arányban mozgósítsa híveit, így feltételezhetjük, hogy ha egyedül is indulnak, 2018-ban megugorják az öt százalékos parlamenti küszöböt. Nagy kérdés lehet viszont, mi Gyurcsány valódi célja. Okos emberről van szó, pontosan tudja, ebben az életben ő már nem fog betölteni semmilyen fontos kormányzati tisztséget. Bár már bő évtized eltelt az őszödi beszéd kiszivárogtatása óta, a magyarok többsége nem felejt, valószínűleg generációk jegyeztek meg bizonyos részleteket az „igazságbeszédből”. Hiába ad ki Gréczy Zsolt minden egyes nap harcosabbnál harcosabb sajtóközleményeket, hiába járja a sajtót Gyurcsány jó barátja, Molnár Csaba (megfigyelhetjük, hogy többé-kevésbé hasonló lehet a viszony Molnár és Gyurcsány között, mint Szijjártó Péter és Orbán Viktor esetében – példakép, apa-fiú nexus), a DK puszta létezése szinte determinálja a baloldal cselekvőképtelenségét.

A Molnár Gyula-vezette szocialisták egyébként is rendkívül nehéz helyzetben vannak. Jelentős adósságokkal küzdenek, Jókai utcában található székházukat is el kellett adni. Ebből következik, hogy jelentősebb plakátkampányra, médiamegjelenésre nincs pénzük. Nem véletlen, hogy a Puch emberének tartott Tóth Bertalan frakcióvezető vezetésével tárgyaltak a Fidesszel a plakáttörvényről. Úgy legalább a Jobbikot – részben – kipipálhatták volna. De Botka közbelépett – és itt jutunk el a szegedi polgármester szerepéig. Már 2014-ben is sokat beszéltek arról, Botka vajon mikor jelentkezik be az országos politikába. Nos, 2017-ben megválasztották 96%-os többséggel miniszterelnök-jelöltnek. Ígéretes kezdés – annál nagyobb csalódást keltő folytatás. Macron példája vélhetően ott lebegett egyes MSZP-tagok szeme előtt. Bár Emmanuel Macron a népszerűtlen Hollande elnök személyes tanácsadója volt, majd a gazdasági kabinetet vezette, mégis el tudta hitetni a választók széles rétegeivel: valami újat képvisel, hiteles személy, aki valóra tudja váltani ígéreteit. Némi hasonlóság van tehát Macron és Botka között, hiszen hiába támadta keményen a szegedi polgármester azokat, akiknek szerinte jelentős szerepe volt a 2010-es Fidesz kétharmadban, ő maga tizenhat éven át volt országgyűlési képviselő.

Botka januárban arról beszélt, egymillió új szavazó még hiányzik Orbán leváltásához. Ehhez képest a közvéleménykutatók egyöntetűen állítják: az elmúlt 3-4 hónapban a szocialisták lejtmenete figyelhető meg. A Republikon ma közzétett adatsora szerint a teljes népességen belül a májusi 12 százalékról júliusra 8 százalékra esett az MSZP. Eközben a Jobbik és a DK lényegében stagnál. A Fizessenek a gazdagok-kampány nem volt túl hatásos – néhány hétig viszonylag sok hirdetést láthattak a választók, ám a storytelling nem folytatódott. Ez – a mai viszonyok között, a Fidesz aktivitását elnézve – óriási hiba. Nincs eladható történet, nincs vízió. Botka alig jelenik meg a médiában, egy-egy (főleg a párt belső viszonyairól szóló) interjú, hír mellett kéthetente egy Egyenes beszéd szereplés 12 és fél percig - nagyjából ennyit érzékelhetnek a választók. Kerényi Györgytől várják a csodát egyesek az MSZP-n belül – mások pedig a sajtóban támadják Botka emberét. Kerényi előtt Murányi Marcell tett kísérletet a szocialisták kommunikációjának jobbá tételére, de bedobta a törölközőt. Ami nincs, azt nem lehet eladni – lényegében ezt mondta Murányi a Heti Válasznak adott interjújában. Óriási tévedés, ha egyes MSZP-s vezetők egy kommunikációs szakembertől várják az átütő eredményt, akkor, amikor valódi tartalma nincs a párt politikájának. A számos érdekkör által széttöredezett, középpártként is magával foglalkozó MSZP ideje - úgy tűnik - végleg lejárt.

Molnár Zsolt, Botka legújabb célpontja (ATV.hu)

Pedig igény lenne rá vélhetően. Ha a kormányváltás egyedül nem is reális cél, sok éve járatja le magát a párt – mégis közel egymillió ember áll mögötte. Amennyiben egy erős szociáldemokrata párt körvonalai rajzolódnának ki, további százezrek csatlakozhatnának. Botka terve vélhetően az volt: annyira megerősödni őszre, hogy a baloldali törpepártoknak ne maradjon más választás, mint beállni az összefogásba (természetesen az összefogás szót gondosan kerülve). Az élet mást hozott, az egyébként is gyenge tárgyalási pozícióit tovább rontotta az MSZP, emellett áll a bál a párt háza táján. Egyesek folyamatosan kiszivárogtatnak (és belebegtetik, hogy az MSZP ősszel beáll Karácsony Gergely mögé), Botka pedig nyíltan lekollaboránsozza Molnár Zsoltot. Joggal feltételezhetjük, ez nem csupán Molnárnak szólt – viszont ő „kéznél” volt, hiszen korábban Ron Werber is célzott arra, Molnár Rogánék beépített embere.

Eközben Gyurcsányék forgatókönyve talán az, 6-7 százalékkal bekerülni a Parlamentbe – ott pedig hétfőnként rothadtrezsimező-diktatúrázó interpellációkkal feltűnni. Távlati cél? Nemigen létezik, hiszen az üvegplafon adott, növekedési potenciál érdemben nincs a Gyurcsány-pártban. Botka arra lavírozhat (inkább múlt időben), hogy a Gyurcsánnyal való paktum nélkül megszerzi a DK-szavazók bizalmát. Akik többségében esküdt ellenségei Orbánnak, és ha Orbán leváltása egyedül Botka Lászlóval érhető el, akkor „eldobják” szeretett vezérüket. Érzi ezt persze Gyurcsány és köre is, a Nyugati fény blogon lassan többet foglalkoznak az ellenzék lejáratásával, mint Orbánék ekézésével. Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Botka László minden héten megkapja a magáét a DK-közeli blogtól, az MSZP-ben pedig szintén tapasztalható, hogy nagyobbak az indulatok Gyurcsány irányába – mint a Fidesszel szemben.

Teljes összefogásra (a 2014-eshez hasonlóra, azaz az egyéni választókerületben közös jelölt és közös lista) nincs esély, az viszont nem teljesen elképzelhetetlen, hogy valamilyen formában megvalósul a koordinált jelöltállítás. Teljesen világos, ha mindenhol indít külön jelöltet a DK, a szocialisták egyéniben kevés mandátumot fognak szerezni. Tovább rontja az ellenzék esélyeit, hogy a Jobbik, az LMP és a Budapesten relatíve erős Momentum bizonyosan nem fog közösködni, így legjobb esetben is négyen állnak majd szemben a Fidesszel. Ez is csak akkor valósulhat meg, ha lesz MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd-Liberálisok összefogás. Ami jelenlegi állás szerint – reménytelen.

Nem lennénk most Botka László helyében.

Szólj hozzá

közélet mszp gyurcsány botka dk Közéleti