2017. júl 28.

Előre az aranyért!

írta: Daniel001P
Előre az aranyért!

Margit-sziget? Duna Aréna? Tehette és tette fel magának sok magyar sportbarát ezt a kérdést a napokban. Tudniillik, egy ideje a levegőben lógott a változtatás - végül a technológiai nehézségek és a válogatott kérése együttesen azt eredményezte, tartjuk magunkat a tervhez. Egyesek a szervezők dilettantizmusáról és bevételkiesésről (nagyjából 5 ezer emberrel több tekinthette volna meg a helyszínen a mérkőzést a Duna Arénában) beszéltek. Ezek a vádak többé-kevésbé alaptalanok, a rendelkezésre álló információk szerint az ésszerűség éppen arra mutatott rá: jobb a felújított, kissé ütött-kopott, de mégis jól belakott Hajósban megrendezni a finálét.

Index - fantasztikus hangulat a Hajósban

Ott Nagy Viktorék nem a torna toronymagas esélyesének kikiáltott szerb válogatottal mérkőznek meg - hanem a Mandicsékat óriási csatában legyőző Horvátországgal. Félreértés ne legyen, senki ne gondolja, hogy akár el is könyvelhetjük az aranyat. De talán ezt józan gondolkodású ember nem is hiszi. Az biztos, nem kimondottan Szerbia a kedvenc ellenfelünk, így kimondva-kimondatlanul sokan fellélegeztünk csütörtök este 23 óra után. Ekkor ért véget a másik elődöntő. Amit már "páholyból" nézhettünk - részben szó szerint, hiszen a magyar válogatott a lelátón nézhette meg a döntőbe jutásért vívott találkozót. A mérkőzésről röviden: három negyeden keresztül nem tudták megszerezni a vezetést a horvátok, de nem hagyták, hogy kettő legyen közte. A végén pedig az ilyen kiélezett csatákhoz mostanság nem szokott szerbek nem bírták elviselni ugyanezt a nyomást (nevezetesen, hogy immár ők rohantak az eredmény után). 12-11 Horvátország javára, a szerbeknek maradt a bronzmeccs - mégpedig Görögország legjobbjai ellen.

Utóbbi csapat kilétéről Nagy Viktorék gondoskodtak - méghozzá igen határozottan, ellentmondást nem tűrően. Nagyjából a második félidő elejétől érezhettük azt, nyeregben vagyunk, irányítjuk a mérkőzést. Ilyen hősies védekezést ritkán láthatunk; blokkok, földöntúli Nagy-bravúrok - ha már egyik sem jött össze, még mindig velünk volt a hazai kapufa! 9-10-8-10-10-8-12-11-13-11. Ennyi gólt kaptunk a görögöktől az elmúlt években. Így domborodik ki igazán, mekkora bravúr volt a magyar válogatott részéről öt gólon tartani Görögországot. Mondjuk másképp: néhány másodperc híján nem tudták a görögök bevenni a második félidőben a magyar kaput. Amikor - az utolsó tíz másodpercben - ezt mégis megtették, a Margit-szigeten, a televíziók előtt pedig az egész országban csak legyintettek. "Ez már járt nekik" - mondhattuk. Az önbizalmát vesztett, szétesett görög csapat valójában talán soha nem volt olyan erős, mint most - óriási hiba lenne tehát azt mondani: egy ilyen csapat ellen kötelező is volt a sima győzelem. A valóság az, hogy hihetetlen precizitással és szívvel valósították meg a szakmai stáb által elképzelteket Háraiék. 

Öt mérkőzésből négy siker, egy döntetlen (Olaszország ellen), az egyenes kieséses szakaszban továbbjutásunk egy percig nem forgott veszélyben, mind az oroszokat (14-5), mind a görögöket (7-5) simán elintéztük. Az öt-öt kapott gól bizakodásra adhat okot, ilyen kemény védekezése rég nem volt a magyar válogatottnak. Mégis nagy pénzzel fogadhatnánk arra, ma este a horvátokat nem sikerül öt gólon tartani. Sandro Suknoék ihletett formában verték meg Szerbiát, de előtte is megnyerték összes vb-meccsüket. Az amerikaiak ellen 12-7, Oroszország ellen 10-8, Japán ellen 16-6, az olaszok ellen 12-9 - most pedig 12-11. Utoljára júniusban találtak legyőzőre - ekkor hosszabbítás után kaptak ki Olaszországtól egy Világliga találkozón. 2017-ben még két vereségük van: egyszer Görögország ütötte őket - egyszer pedig nem más, mint Magyarország legjobbjai!

Képtalálat a következőre: „marcz tamás”

Waterpolo.hu - Märcz Tamás

Egymás elleniben nem állunk rosszul: az elmúlt három találkozásunk egyaránt felkészülési mérkőzés volt - két szoros győzelem mellett egy 11-9 oda. A 2016-os EB-n is összefutott egymással a két nemzet, akkor 8-5-re győztek a mieink. A statisztika a mai döntőt tekintve legfeljebb annyit jelent: nincs horvát-átok, nem kell az előző egymás ellenik miatt kis önbizalommal, remegő kézzel vízbe ugraniuk Nagy Viktoréknak. No, nem mintha Szerbia továbbjutása esetén így vágtak volna neki a négyszer nyolc percnek! Jó értelemben véve csibész, semmitől meg nem ijedő, egymást kisegítő csapatként jellemezhető a válogatottunk. Fontos szerepe van ebben Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, aki december óta látja el feladatát. Zalánki Gergő 22, Manhercz Krisztián 20 éves, van tehát két kifejezetten fiatal, de a válogatottban egyre fontosabb szerepet betöltő játékosa a szövetségi kapitánynak. 

A tegnapi sajtóbeszélgetésen két fontos momentum akadt. Egyfelől egyöntetűen a Hajós mellett volt a csapat, érzelmi-taktikai okokból sem kívánták elhagyni a jól bevált környezetet. Másfelől Hárai és Vámos is elmondta, jobban örültek volna a szerb továbbjutásnak - nagyon szerettek volna visszavágni a srácok a budapesti EB-ért. 2014-ben ugyanis bár a csoportkörben 8-6-ra győztünk a szerbek ellenében, a döntőben sima, 12-7-el véget érő összecsapás után Filipovicsék ünnepelhettek. 

Képtalálat a következőre: „benedek vb arany”

Hosszabbitas.hu - Benedek Tibor és csapata a mennyben (2013, Barcelona)

2013. augusztus 3-a: Benedek Tibor első nagy tornáján rögtön csúcsra jut, a barcelonai vizes vb döntőjében Montenegro ellen 8-7! 2017. július 29-én, Märcz Tamás első jelentős eseményén azonnal a fináléban találja magát (cseppet sem érdemtelenül) Magyarország.. Ja, Montenegro előtt nem mást fektettünk két vállra, mint Horvátországot. 

Folytassam? Ma este megteszik ezt helyettem Varga Dénesék.

Szólj hozzá

sport vízilabda horvátország szerbia döntő varga nagy viktor marcz Sport hosnyánszki