2017. júl 25.

Összeomlás Kanada ellen

írta: Daniel001P
Összeomlás Kanada ellen

1-0 oda. Semmi gond, első negyed még. Több kihagyott helyzet, rosszul megjátszott emberelőny. A védelem viszont stabil, a kanadaiak is csak egyet lőttek. Nemsokára úgyis bedaráljuk őket.

Második negyed. Megjön a bátorság, jönnek a gólok! Szilágyi, Illés, Czigány és Takács is betalál nyolc perc alatt. Igaz, hátul vannak gondok, rendre góllal válaszolnak a kanadaiak. Szünetben x az állás. Teltház a Margit-szigeten, a lányok nyolc perc után támadásban is megérkeztek a meccsbe. Meg amúgy is, Kanadánál sokkal jobbak vagyunk.

Képtalálat a következőre: „női vízilabda”

Monika Eggens..A 26 éves, 188 centiméter magas hölgy. Már megint. Újra megszerzi a vezetést Kanadának. 5-4 oda, ötből öt gól az ő érdeme. Nem tudunk vele mit kezdeni, de egy fecske nem csinál nyarat, a többiek - ha véletlenül lövésre vállalkoznak - a kaput nem találják el. Harmadik negyed közepe-vége. Itt már lehet érezni: akár baj is lehet. Fantázia nélküli, bátortalan támadójáték. Kanadának viszont nincs támadójátéka. Na majd az utolsó nyolc percben, a közönség támogatásával bedaráljuk őket. Elvégre ott kell lenni az elődöntőben!

Megkezdődik hát a záró negyed, negyedjére is mi nyerjük a ráúszást, viszont az első támadásból nincs gól. Semmi gond, csak mínusz egy, és ők is rontanak. Szilágyi kapufa, Antal ziccerben mellé..Ajaj, gyerekek, már csak öt perc és még mindig nem mi vezetünk! Ezután rossz bejátszások, a kapusba lőtt labdák..Úristen, ezt akár el is bukhatjuk! Annyira elbizonytalanodtak a lányok, hogy...Nem mer senki lőni, vagy ha mégis, könnyedén véd Gaudreault kapus. 

Jó két perccel a vége előtt egyértelművé vált: nem csupán gond van, katasztrófa közeleg. Ekkor dolgozza ki első lehetőségét a negyedben a tengerentúli válogatott - egy kiállítás után. Hogy tetézzük a bajt, még egy embert küld ki a bírópáros. Mire az első kiállított visszaúszik, a labda Gangl kapujában.. 4-6, nincs 140 másodperc sem..

A gólt viszont különös módon nem Eggens lövi. Emma Wright a gólszerző. A végére jut egy lövés nélkül lehozott magyar támadás, majd egy Bujka-kapufa. Ennek lőttek. Kanada a legjobb négy között, a mieink szégyenszemre búcsúznak a küzdelmektől.

 Képtalálat a következőre: „bíró attila”

Nehéz hetek előtt Bíró Attila (Hosszabbitas.hu)

Dermedt csend a lelátón és a televíziók előtt. Sokan érezzük úgy: ez csak egy rossz álom lehet. Mi a Budapesten rendezett tornán éremért mentünk..Kanada meg..A nyitómeccsen sima, 10-4-es vereség az azóta búcsúzó olasz válogatottól. Aztán egy nyögvenyelős siker a gyenge erőkből álló Kína ellen. Sokat elmond a kanadai csapatról, hogy a középszerű kínaiak ellen az utolsó másodpercben nyerik meg a mérkőzést. Aztán agyonverik Brazíliát és Új-Zélandot. Nincs olyan újságíró, vízilabdában dolgozó edző, játékos, sportszerető, aki vereséget várt tegnap. A gólkülönbség volt csupán kérdéses. Azt gondoltuk, a spanyolok (vagy a görögök, ekkor még nem tudhattuk) ellen az elődöntőben kemény meccset kell majd vívnunk, de azért ott is tovább kellene jutni, és akkor talán az amerikaiak ellen..De erre esélyünk sem volt, legjobb esetben is csupán a szerény ötödik helyen végezhetnek a lányok.

Mi vezetett ide? Nos, először is, a négy negyedből csupán a másodikban dobtunk gólt. Lejátszottunk tehát 24 percet úgy, hogy nem zörgettük meg Gaudreault hálóját. Emésztgessük ezt egy picit, bár tudom, nem könnyű. Vessünk egy pillantást arra, hogyan teljesítettek a torna leggyengébb csapatai - mielőtt bárki legyintene egyet: "semmi baj, nem lehet mindig nyerni, legalább küzdöttek a lányok, dolgozni kell tovább és jó lesz ez'. 

A nőknél Dél-Afrika képviseli talán a leggyengébb játékerőt. Ők a spanyolok ellen csupán egy negyedben nem dobtak gólt, a másik háromban egyszer-egyszer betaláltak. Új-Zéland ellen minden negyedben örülhettek, az amerikaiak ellen viszont hozzánk hasonlóan csak az egyik (harmadik) negyedben lőttek (2) gólt. A rendkívül gyenge új-zélandiak hét gólt lőttek az USA-nak - minden negyedben legalább egy gólt szerezve. A másik csoport leggyengébbje a kazah válogatott volt - az oroszok ellen mindegyik negyedben ünnepelhetett a keleti csapat, a görögökkel szemben 4-ből 3 negyedben zörgették meg az ellenfél hálóját, az erős ausztrálok ellen is hasonlóan teljesítettek. 

A férfiaknál Dél-Afrika az, aki nem sok jóra számíthat, ha vízilabdáról van szó. Ennek ellenére, a spanyolokkal szemben az első negyedben nem tudtak gólt lőni, viszont hatalmas bravúr, hogy mindegyik nyolc percben gólt könyvelhettek el a szerbek ellenében. Igaz, Görögország legjobbjai csak két gólt engedtek nekik, azt is ugyanabban a negyedben. A többi csoportban kirívóan gyenge együttes nem volt, talán a kazahokat említhetjük meg, de ők sem érték el azt a "bravúrt", amit tegnap este a mi lányaink igen. Azaz a tornán eddig csak a dél-afrikai férfiak és a dél-afrikai nők játszottak le összesen három negyedet szerzett gól nélkül. Egészen hétfő estig.

Képtalálat a következőre: „water polo south africa”

Hasonló szégyen a vizes vb-n eddig csak a dél-afrikaiakkal fordult elő (YSN)

Bíró Attila és stábja, és/vagy a csapatunk lebecsülte volna a kanadaiakat? Lehet, ám sokkal inkább valószínűbb, hogy a kihagyott helyzetekkel egyre inkább elveszítették önbizalmukat lányaink. Ami végül teljes összeomláshoz vezetett. Tudtuk, Eggens az ellenfél sztárja, tőle várhatóak a távoli (jó) lövések, rá fogják kijátszani az emberfórokat. Ennek ellenére nem tudtunk vele mit kezdeni, öt gólt szerzett. Egyedül többet, mint a mieink. 

A kommentfalakon azonnal megkezdődött a vita. Egyesek úgy vélik, ne bántsuk a lányokat, kiadtak ők magukból mindent, csak az kritizálja őket, aki még életében nem sportolt egy percet sem. Mások szégyenről, gyalázatról beszélnek, Bíró lemondását követelik és sportpszichológusért kiáltanak. Való igaz, a profi azért profi, mert egy bizonyos szintet gyakorlatilag minden körülmény között képes hozni. Hosszú Katinka is ember - megtörténhetne, hogy túlizgulja a futamát és késve ugrik be a medencébe. Mégsem történik meg. De ez nála jóval gyengébb kvalitású sportolókkal sem fordul elő. A magyar női vízilabdacsapat ma egyesre vizsgázott. Pótvizsgára nincs lehetőség, nagyon kis szépségtapasz lehet csupán az ötödik hely elérése. 

Újratervezésre, a történtek kielemzésére szükség van, ezt biztosan meg is teszi a szövetség elnöksége és Bíró Attila. Kérdés, van-e szükség személyi változtatásokra. Az mindenesetre óriási kritika a válogatottra nézve, hogy nem volt egyetlen vezér a csapatban, aki élére állt volna a megtépázott önbizalommal játszó legénységnek. Gangl 27, Antal 23, Szűcs 29, Keszthelyi 25, Bujka 30, Csabai 28, Szilágyi 20, Gurisatti 21, Czigány 24, Takács 32, Illés 23, 30 éves. Nem igaz tehát, hogy egy kifejezetten fiatal csapatról lenne szó. Szilágyi, Gurisatti a két nagyon fiatal, új ember, de Bujka, Takács, Tóth, Csabai, Gangl személyében legalább öt, sok csatát megélt, rutinos játékosa van a magyar válogatottnak. 

Mégis összeomlottunk Kanada ellen. A padlóról nem könnyű felállni, de biztosak lehetünk abban, hogy a lányok mindent megtesznek majd ennek érdekében. Addig is, szorítsunk Nagy Viktoréknak. Az oroszok kötelező (persze, a tegnapiak után inkább óvakodjunk a hasonló címkézésektől, ám ez mégis könnyű feladat lesz) legyőzése után vélhetően Montenegróval kell megküzdenünk (esetleg a görögökkel), majd.. De ne menjünk ennyire előre, hétfő este ismét kiderült: a sportban olykor bármi megtörténhet. A szerbeknek erről egyelőre ne beszéljünk, talán ők ezt még nem tudják - és amikor már sejtik, remélhetőleg késő lesz. Mint nekünk - Kanada ellen.

Szólj hozzá

sport vízilabda kanada női vereség nagy viktor Sport