2017. júl 17.

Mérlegen a vizes világbajnokság

írta: Daniel001P
Mérlegen a vizes világbajnokság

Bár még csak most kezdődött a FINA-világbajnokság, azaz a vizes vébé, mégis kísérletet teszek arra, hogy megállapítsam, nyer-e ezzel Magyarország - avagy értelmetlen pénzszórás volt a rendezés. Mindenekelőtt szögezzük le, Magyarország 2021-re kapta meg a rendezés jogát, azonban a mexikói Guadalajara visszalépése miatt 2015-ben hazánk jelezte, szívesen otthont adna a '17-es eseményeknek (a drágulások egyik összetevője tehát az, hogy gyorsan kellett beruházásokat elvégezni, ez eleve drágább, továbbá az építőipar nagyságrendekkel nagyobb kereslettel számolhat ma, mint 3-4-5 évvel ezelőtt). Az elmúlt hónapokban ha a 444-re, Átlátszóra kattintottunk, gyakran találhattuk szembe magunkat olyan hírekkel, melyek szerint újabb és újabb költségvetési források kellenek bizonyos építkezésekhez, minden drágul, hozzá nem értő a rendezői csapat. Ha kizárólag ezekből a hírekből indul ki a magyar állampolgár, könnyedén lehet, hogy nem kap teljes képet. És ha ez a bizonyos "átlagmagyar" ellenzéki beállítottságú, még könnyebb elintézni az egészet annyival: "ez az Orbán mindent ellop, a pazarló felcsúti vezér látványberuházásokra szórja a pénzt - bezzeg oktatásra nem jut és még CT sincs a kórházakban."

Képtalálat a következőre: „duna aréna”

A Duna Aréna

Lendvai Ildikó óta tudjuk, mindent le lehet fordítani arra, az adott pénzből hány darab lélegeztetőgépet lehetne vásárolni. Ma már ez a mértékegység sokszor a stadion, de az elmúlt napokban a közvéleményt felkorbácsolta az Országos Kardiológiai Intézet esete, amikor is egy azóta sajnos elhunyt kislányt el kellett szállítani egy másik intézménybe - nyitott mellkassal -, mivel előbbiben nem volt CT. Megindult természetesen az ellenzéki hadjárat (természetesen nem szalaszthat el egy ilyen lehetőséget semelyik ellenzéki párt és szinte látom magam előtt, hogyan reagálna Fidesz-szóvivőként Szijjártó Péter ugyanerre, ha 2009-ben lennénk - másfelől egy ideális országban vannak olyan témák, amelyek a sokszor emlegetett nemzeti minimumba tartoznak, és a pártok megegyeznek a cikluson átívelő stratégiai kérdésekről), Balog Zoltán "emberminiszter" pedig kikérte magának az álhírgyártást, amivel csak olajat öntött a tűzre. Azóta az EMMI-től megtudhattuk, 2010-ben 73 CT és 30 MR-készülék volt az országban, ma 104 illetve 65. A fővárosban 6 év alatt 10 CT-berendezéssel és 13 MR-rel lett több. A tragikus esetnek pedig semmi köze az átszállításhoz. Hangulatkeltésre kitűnő, viszont érdemes elfogulatlanul megnézni minden esetet, mielőtt értelmetlen sárdobálásba kezdünk. Persze, hajlamos az ember az információs hiányokat az előzetes vélemények, attitűdök alapján betömni, így ha - joggal - azt feltételezzük a jelenlegi hatalomról, hogy korrupt, akkor biztosan a kormány lelkén szárad a haláleset, Orbán meg stadiont építtet Felcsútra - ahelyett, hogy az egészségügyre költene. Fontos hozzátenni: 2010 előtt nem volt Magyarországon vizes vb, nem voltak jelentős stadionépítések, az egészségügy helyzete akkor sem volt jobb, a várólisták nem voltak rövidebbek (sőt), infrastrukturálisan a mostaninál is rosszabb volt a helyzet. Az orvosok és ápolónők elvándorlása sem új probléma, de nem kérdés, az elmúlt években gyorsult fel igazán ez a folyamat. Viszont butaság lenne szembeállítani az embertelen, az embereket szándékosan a túlvilágra küldő Orbán-rezsimet és a humánus, az egészségügyre OECD-átlag felett költő, végtelenül tisztességes szocialista-szabaddemokrata kormányokat. Nem azért, mert szeretem Orbánt - egyszerűen azért, mert ez egy hamis szembeállítás.

A vizes vb kapcsán mostanság minden egyes nap hallhatjuk, az eredetileg tervezett becsléseket sokszorosan meghaladta a valós kiadások nagysága. Kérdés, helyes-e az az interpretáció, miszerint ha a Maccabi Játékokra 2 milliárd helyett 30-at különít el a kormány, akkor tizenötszörös drágulásról, a költségek ekkora növekedéséről van-e szó. Nem, ugyanis másra vonatkozott az eredeti 2 milliárd és másra a mostani 30. Ha felépül egy sportkomplexum az MTK javára, akkor azt nem sorolhatjuk be a rendezési költségek közé. Értem én, hogy abban az országban, ahol az egyébként is 20-30-40%-kal túlárazott tenderek folyamatosan drágulnak, ott gyanakvó az ember és a világ legegyszerűbb dolga legyinteni egyet és egy újabb strigulát húzni a kormány lopásaihoz. Mégis, a kétségtelen drágulás (azaz ugyanazokat az objektumokat a tervezettnél nagyobb áron építették meg) mellett fontos tényezője a költségvetés megnövekedésének az, kibővült az ellátandó feladatok köre - olyan beruházásokat, fejlesztéseket is megvalósítottak, amelyekkel korábban nem számoltak.

Képtalálat a következőre: „vizes vb megnyitó”

A megnyitóünnepség (24.hu)

Rendben van, hogy a Batthyány téren a Tiborcz Istvánhoz köthető körök által épített műugrótorony folyamatosan drágult és a kazanyi árnak is a sokszorosába kerül? Nem, egyáltalán nincs. Rendben van, hogy a Duna Aréna kívülről egészen másképp festett a terveken, mint ami végül megvalósult? Nincs, viszont jegyezzük meg, gyorsan elkészült a létesítmény és hosszú távon segíthet a fővárosi vízfelületek biztosításában. Minden igényt kielégítő, belülről fantasztikus arénáról beszélünk, ami évtizedekig fontos ékköve lesz a magyar úszósportnak. És ahol többek között már megrendezték a Final Sixet - a Szolnok által megnyert férfi vízilabda BL hatosdöntőjét. Személy szerint nekem sem tetszik kimondottan kívülről az aréna, de csalóka az építési terület állapotban készült fotókat mutogatni - inkább várjuk ki azt, amikor minden klappolni fog és akkor értékeljünk. Lehetőleg úgy, hogy személyesen megnéztük a helyszínen.

A kazanyi vizes vb (2015) költsége körülbelül 18 milliárd forint volt. "Még az oroszok is sokkal olcsóbban megcsinálták, pedig ott aztán az oligarchák lopják a pénzt, hát ezeknek az Orbánéknak semmi nem elég?" Ehelyett állapítsuk meg, 2013-ban Kazanyban universiadét rendeztek, a létesítmények jelentős része akkorra készült el. Mellékesen, a kazanyi focistadion (ami a vizes vb-re át lett alakítva) nagyjából 120 milliárd forintnak megfelelő rubelből épült. 

Rögzítsük a tényeket! A Margit-szigeten található Hajós Alfréd uszoda és Széchy Tamás Uszoda 2,8 milliárd forintból újult meg. Sajnos előbbi kialakítása nem igazán felel meg a modern kor követelményeinek, de feltehetően jól sikerült a toldozgatás, így remek helyszíne lesz a vízilabda mérkőzéseknek. A Császár-Komjádi uszoda 3,8 milliárdból lett renoválva - aki járt ott, jól tudja: áldatlan állapotok jellemezték a létesítményt. 1976-ban adták át, azóta jelentős felújítás nemigen volt, szégyenteljes, hogy ott kellett vízilabdázni, válogatott úszóknak róni a hosszokat. Jó az, hogy mind a nézők, mind a sportolók jobb körülmények között, valóban európai környezetben találhatják magukat? Szerintem feltétlenül.

A pesti alsó rakpart felújítása is végbement. Tegyük a szívünkre a kezünket: el tudtunk volna képzelni jobb, a városlakókat jobban kiszolgáló megoldást is. Az eredeti állapothoz képest sokkal jobb a helyzet, de ha nem sebtiben kell összecsapni a munkálatokat, sikeresebb munkát végezhettek volna el. Bizonyára keveseket érdekel, de a szennyvízelvezető-rendszer kiépítése szintén nagy lépés a Margit-szigeten.

Ugyanakkor megdöbbentő a nagyjából egy hete napvilágot látott hír! 30 milliárdos eltitkolt költségről beszélnek, ami a televíziós közvetítésekkel összefüggő technológiai feltételek biztosítása miatt merült fel. A vizes vb wifihálózat hátterének biztosításával az azeri hátterű WandaFit bízták meg. Lázár János miniszter úgy reagált a hírekre (miszerint Facebook- és Instagram-profiljaink adatait beszívják majd az azeriek), jobb nem használni akkor a wifit. Az olcsó mobilnet korában valóban nem nagy sorscsapás ez a többségnek, de ha valóban ez a helyzet, akkor erőteljesen felmerül a szervezők felelőssége. És a Yandex-ügy után érthető, ha ingerlékenyebb a magyar és jobban felkapja a fejét egy ilyen hírre. Nem a véletlen műve sokak szkepticizmusa és gyanakvása a vébével szemben. Nem csupán Orbán és csapata eddigi tevékenysége miatt kiáltanak sokan farkast - ott ahol talán még egy nyúl sincs. Ezek az esetek megtörténtek, Lázár miniszter cinikus mosolyán és megjegyzésén nehezen lehet túllépni.

Az egészen biztos, hogy a vizes vb rengeteget jelenthet országimázs szempontjából. Több mint hatmilliárd tévénézőt várnak (ami egyébként egy viszonylag értelmezhetetlen adat, hisz az is beleszámít, aki a híradóban látja a vágóképeket, és az is egynek számít, aki végigizgulja a délelőtti előfutamokat). A turizmus jelentősen fellendül, hiszen előrejelzések szerint a vizes vb idején 70%-kal lesznek többen az országban, mint egy éve ilyenkor, Seszták Miklós fejlesztési miniszter pedig 350 ezer látogatót vár. A 4-5 csillagos szállodák zsúfolásig tele lesznek, a vizes vb utolsó napjaiban rendezik a mogyoródi F1-futamot is. Beláthatatlan mennyiségű pénz kellene ahhoz, hogy megközelítőleg annyit szerepeljen hazánk a külföldi híradásokban, mint amennyit így fog. 

Képtalálat a következőre: „orbán vizes vb”

Lévai Anikó, Orbán Viktor - és Medgyessy Péter (MNO)

Évek óta Budapest ad otthont a női kézilabda négyes döntőjének, jövőre hokivébét rendez a főváros, idén Győrben európai ifjúsági olimpia lesz, évtizedek óta stabil nyári program a Forma1 a Hungaroringen - és idén Balatonfüred-Budapest részesülhetett abban a megtiszteltetésben, hogy itt bonyolítják le a vizes vb versenyeit, mérkőzéseit. A turizmus fellendülése egyértelmű (kb a GDP 9%-a, a foglalkoztatottak 11%-a), a sportturizmus szerepe nő. Az nem lehet vitás, az Orbán-kormány valóban stratégiai ágazatként kezeli a sportot. Erről mindenkinek van véleménye. A bejegyzés viszont részben azért íródott, ne kizárólag az alapján vonjuk meg a vizes vb mérlegét, szeretjük-e Orbán Viktort és rendszerét - vagy sem. Nehéz persze higgadtnak maradni, amikor a napi győzelmi jelentéseket olvashatjuk az eseményről az Origon, vagy láthatjuk az M1-en. Ugyanakkor az is egyoldalú megközelítés, amit egyes médiumok képviselnek. Ahol az a főhír, ha nagy sor van a Duna Aréna előtt, és fél éve nincs három egymást követő nap, mikor negatív megközelítésben ne lenne szó a világbajnokságról.

Nincs tehát szó teljesen értelmetlenül elszórt tízmilliárdokról. Kevés értelme van ebben az esetben MR- és CT-gépekről beszélni (pláne, hogy ezek terén Orbán 2017-es országában jobb a helyzet, mint 2010-ben) - ám az vitathatatlan, egy jó egészségügyi és oktatási rendszer sokkal-sokkal fontosabb, mint 10 vizes vb és 5 olimpia! Másfelől szó van Fideszhez közeli üzletemberek gyarapodásáról, szó van túlárazott építkezésekről és szervezői hibákról. A kép vegyes, sok érv van pro és kontra egyaránt. Gyors ítélkezés helyett először viszont próbáljunk meg minél több információt beszerezni, és ebben az egészségtelen mértékben átpolitizált országban higgadtan értékelni. A valóság nem fekete-fehér. De így van ez jól.

Szólj hozzá

turizmus sport orbán országimázs orbán viktor fejlődés medgyessy péter világbajnokság mérleg lévai anikó pozitív vizes vb fina Sport