2017. jún 23.

Lex csicska átszabva - kell-e félni "Lajostól"?

írta: Daniel001P
Lex csicska átszabva - kell-e félni "Lajostól"?

A "lex csicska" hónapok óta a közbeszéd része. A Kósa Lajos-i kifejezés színvonala nyilván jól mutatja, milyen nívón zajlik ma a politizálás. Ezzel együtt sok ínyencséggel szolgált a téma, bár igen kevesen tudják pontosan, mi is történt ebben az ügyben az elmúlt egy hét során. Nem csupán a politika iránt érdeklődők kereshetik a válaszokat, talán sok országgyűlési képviselő sem pontosan érti a kialakult (patt)helyzetet.

2010 és 2015 között majdhogynem főbenjáró bűn volt a kormánypárti politikusoknak kiejteni Simicska Lajos nevét. A politikát kevéssé követők esetleg akkor értesülhettek Simicska létezéséről, amikor egy-egy ellenzéki felszólalásnak nagyobb médiavisszahangja keletkezett. Pedig Simicska korábban volt APEH-elnök is - bár a poszt betöltését nem sokáig bírta a Fidesz fő gazdasági háttérembere. Abban, hogy a Fidesz életben maradt 2002 után, és legkésőbb 2006 őszére a 2010-es választás toronymagas esélyese lett, elévülhetetlen szerepei vannak a milliárdosnak (Bayer Zsolt: "Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz"). Médiabirodalmát teljesen Orbán Viktor szolgálatába állította - a Hír TV, a Lánchíd Rádió, a Heti Válasz, a Magyar Nemzet, a Metropol megalapozta a kétharmados sikert. Emellett a nehéz, ellenzékben eltöltendő nyolc év alatt vállalkozásaiban mentőövet nyújtott Fidesz-közeli háttérembereknek. 2010-ben állítólag több héten át egyeztetett a későbbi miniszterelnök és Simicska Felcsúton. A Vidékfejlesztési/Földművelésügyi Minisztériumról és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumról volt nyílt titok: túlnyomórészt Simicska emberei ülnek a fontos pozíciókban - de más fontos területeken is nagy beleszólása volt az oligarchának a kormányzásba. Mostanság egyes kormánypárti politikusok könnyeden csicskázzák Vona Gábort és pártját. Bizonyára ők maguk is tudják (még ha bevallani soha nem vallanák), 2014-15-ig Simicska mellett ők [Fideszes politikusok, képviselők] töltötték be a báb szerepét. Az anekdoták szerint igen gyakran előfordult, hogy Simicska berendelte a budai Mahir központba a Fidesz vezetőit. Nem baráti csevejre - eligazításra. A háttérben a már egyetemi évei alatt is különcségével kitűnő Simicska - a rivaldafényben pedig a közel 2,5 milliós táborral rendelkező Orbán Viktor: sikeres együttműködés az eredmény (az erősen kérdéses, ezt vehetjük-e az ország sikerének, vagy inkább a Fidesz egyeduralmának megalapozását és közben az állami vagyon kiszivattyúzását láthattuk-e).

Nos, a kapcsolat megromlott, sok feltételezés látott napvilágot, hogyan zajlott a vál(t)ás, viszont az biztos, megindult Simicska kiszorítása. A bennfentesek már 2015 februárja előtt is tudták, valami készül, nincs meg a korábbi összhang Orbán és Simicska között. A miniszterelnök felnézett egykori barátjára ("Simicska volt a legokosabb közöttünk"), az őket ismerők szerint a fontos kérdésekben rendre együtt döntött a két jó barát. Ma már Simicska a demokrácia szisztematikus (Orbán általi) lebontásáról beszél, az oroszokkal való lepaktálásról - és nyílt szimpátiát mutat a Jobbik irányában. Innentől kezdve nem meglepő: listaár alatt kapta meg a Jobbik Simicska hirdetési felületeit (Mahir, Publimont). Az Orbánt, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot és Rogán Antalt ábrázoló plakátok a hírek szerint nem nyerték el a kormányfő tetszését - a Fidesz stratégiai vezetése pedig aggodalommal tekint a Jobbik terjeszkedésére.

Mert - hiába nem beszélhetünk gyors előretörésről - a Jobbik jelentheti az egyetlen veszélyt Orbán hatalmára 2018 tavaszán. A szocialisták korruptságáról, dilettantizmusáról remekül meggyőződhettünk a héten (akinek nem elég a plakáttörvényben előadott szerencsétlenkedésük, olvassa el a Heti Választ), az LMP aláírná az 5%-ot - a Momentum a grandiózus tervei ellenére szintén megelégedhet a bekerüléssel. Így hát ha Simicska valamit akar, a korábbi szélsőjobbos, mostanság néppártosodó Jobbik mögé kell állnia. Bár minden ilyen híresztelést cáfolnak Vonáék, a politikával foglalkozók körében nagyjából konszenzus van a Jobbik-Simicska közeledésről. A plakátok árait illetően egyfajta mellébeszélést tapasztalhattunk Vonáék részéről. A pártelnök legtöbbször Szabó Gábor pártigazgatóhoz irányította az újságírókat - nyílt válaszok, pontos számok helyett.

Bár az internet térhódításáról beszélünk, vagy éppen azt elemezzük, hogyan segítette Trumpot a Facebook és a Twitter kampányában - 2017-ben Magyarországon megkerülhetetlen "fegyver" a politikai pártok részéről a plakáthirdetés. Tematizálni a közbeszédet, erőt mutatni. Az adóssággal küzdő szocialistáknak esélyük sincs erre, a Simicska szimpátiáját elnyerő Jobbiknak viszont igen. Tudja ezt jól Habony és Orbán is. Megyei hírlapok piaca pipa (19-ből 13 és zajlanak a tárgyalások a továbbiakról), a köztévé pipa, az ingyenes budapesti lap (Lokál) pipa, számos internetes híroldal pipa (Origo különösen fontos, 'kilőttek' egy "ellenséget"), második legnagyobb kereskedelmi televíziócsatorna pipa. A Jobbik elkezdte az elmúlt években építgetni a médiáját, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. A plakátokat illetően viszont versenyelőnybe kerültek, Orbánék pedig megijedtek. De miért is?

(Ripost)

Nos, a Fidesz szavazótábora körülbelül a duplája a Jobbikénak, viszont a radikális párt elutasítottsága számukra kedvező fordulatot vett. Az Iránytű kutatása szerint (persze kezeljük fenntartásokkal, ahogy a Századvég és Nézőpont adatait is) a Jobbik elutasítottsága (azok aránya, akik semmiképpen nem szavaznának az adott pártra) 13%, a Fideszé 24%. Minden negyedik fideszes másodlagos preferenciája a Jobbik - fordítva csupán 17%. Emellett a G-nap után reális forgatókönyv volt egyes értesülések szerint a Fideszben, hogy Varga Mihályt vagy Lázár Jánost kell Orbán helyére tenni - ugyanis Simicska vezette karaktergyilkosságtól tartottak. Az "atombomba" ledobása nem következett be, de semmi nem garantálja, hogy nem is fog megtörténni - nyilvánvalóan Orbán Viktor és csapata pontosan tudja, a médiamogul rendelkezik olyan információkkal, amelyek kompromittálhatják a kormányfőt.

Simicska bár hirtelen haragú ember, ebben az esetben hideg fejjel jár el. A milliárdosnak attól nem kell félnie, hogy ne élhetne élete végéig remek körülmények között. Valószínűleg hatalmas bosszú fűti az egykori baráttal szemben. 2018 második felében lejár a Lánchíd koncessziós szerződése, és nagy pénzzel fogadhatunk arra, Orbán Viktor nem engedi a frekvencia meghosszabbítását. A Közgép helyett jött a Duna Aszfalt, a Hír TV helyett a köztévé majd az Echo TV, a Hung-Ister helyett többek között Vajna-közeli cégek. Az elmúlt bő két évben Simicska szisztematikus tönkretétele zajlik - egészen odáig, hogy a veszprémi kézilabdacsapat egyik páholyából is kitetette őt az új tulajdonos. És ki az új tulajdonos? Szíjj László  - az előbb említett Duna Aszfalt tulajdonosa, Mészáros Lőrinc fontos bizalmasa..

Visszakanyarodva a jelenhez, 2017. 06. 23-a fontos dátum, hiszen a sokszor megtépázott jogállamiság ezen a napot újabb csorbát szenvedett. Az Alaptörvény rendelkezése alapján "A pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg". Kósa Lajos és Gulyás Gergely néhány huszárvágással kikerülte ezt, hiszen a városképről szóló törvénybe raktak bele módosításokat (listaáron - jelentsen ez bármit jogi értelemben - kell ezentúl a plakáthirdetéseket megvásárolni a költségvetés által finanszírozott gazdálkodóknak, szerveknek), amihez elegendő a sima többség. Ezzel a "trükkel" Mórickát vagy Józsi bácsit a sarki közértből esetleg kicselezhetik, az alkotmánybírákat reményeink szerint nem. A több alkotmányjogász által is egyértelműen alkotmányellenesnek vélt törvényt Áder János államfő nem küldheti vissza a Parlamentnek (politikai vétójával egyszer már élt - igaz, komoly kérdéseket vet fel, hogy valójában az egy másik törvénnyel kapcsolatos vétó volt), így hát vagy aláírásával szentesíti a törvényt, vagy továbbítja az Alkotmánybírósághoz. Utóbbi intézmény majdnem biztosan vizsgálni fogja a törvényt, ugyanis az ellenzéki pártok feltehetően összegyűjtik a kellő számú aláírást.

(Index)

Jó kérdés, miért volt ez jó Orbánéknak. Az biztos, ha már másodszor is napirendre került a kérdés a Parlamentben néhány héten belül - és a szocialisták kihátráltak végül, szükség volt valamit felmutatni. Így egységet és erőt tudnak mutatni a táboruknak, illetve ha Áder aláírja a törvényt, hónapok telhetnek el, míg az AB kimondja, a törvény nincs összhangban az Alaptörvénnyel. Van viszont egy rossz hírem Orbán Viktor számára. Ha Simicska Lajos valóban támogatja a Jobbikot (ne legyenek kétségeink, hogy igen), akkor "lex csicska" ide vagy oda, a furmányos milliárdos meg fogja találni ennek a módját. Ahogy megtalálta korábban is - Kaya Ibrahim és Josip Tot esetében. És ha Simicska borít az ősszel, nincs az a rezsicsökkentés 2.0 vagy kiterjesztett családi adótámogatás, ami elkerülhetővé tenné a bukást a kormánypártok számára..

Szólj hozzá

hirdetés orbán kósa orbán viktor jobbik törvény simicska lajos plakát vona gábor vona milliárdos oligarcha lopnak simicska közgép vonagábor gulyás gergely plakátkampány Közélet Közéleti lex csicska