2017. jún 18.

Schiffer 10/10 - Echo TV: elégtelen

írta: Daniel001P
Schiffer 10/10 - Echo TV: elégtelen

Az LMP korábbi társelnöke, Schiffer András volt az Echo TV Heti mérleg című műsorának vendége. Bár viszonylag ritkán fordul elő, hogy nem kormánypárti politikust, közéleti személyiséget hívnak be a zuglói központú televízióba, a legpikánsabbak éppen ezek az alkalmak. Emlékezzünk csak Soproni Tamás megjelenéseire - a Momentum alelnöke kétszer is különös beszélgetésbe elegyedett az Echo műsorvezetőivel. A legtöbbször jól kipróbált, a kormányzati propagandát meggyőződéssel kommunikáló emberekkel zajlanak a műsorok - a Napi aktuális vendége volt az előző héten Szijjártó Péter, Tessely Zoltán (miniszterelnöki biztos), Völner Pál (az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára), Deák Dániel (a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője), Kósa Lajos, Varga Mihály, Huth Gergely (a Pestisrácok főszerkesztője), Halász János (a Fidesz-frakció szóvivője), Németh Zsolt (külügyi bizottság elnöke), Simon Attila (munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár), Hidvéghi Balázs (a Fidesz kommunikációs igazgatója). Volt még néhány kerekasztal-beszélgetés, többek között az Alapjogokért Központ és Magyar Idők munkatársaival - a HírTV-n soha, ATV-n ritkán megjelenő fideszes, vagy a párthoz közeli intézeteket képviselők szerencsére elég időt és teret kapnak Mészáros Lőrinc csatornáján. 

A Heti mérleg most mégis kivételt tett, amikor meghívta a Vasas-szurkoló Schiffert. Aki azonban nem az az ember, akit könnyedén le lehetne győzni vitaszituációban - különösen nem a korábbi HírTV-s Császár Attilának. Schiffer a minap interjút adott a 888-nak, ebből sikerült többször is pontatlan idéznie Császárnak, valamint olyan kérdésekkel élt, melyekből azonnal kiderült, nem sikerült megértenie a schifferi gondolatokat, jobb esetben gyorsan átfutotta a beszélgetés előtt a Schiffer vs. GFG diskurzust.

Képtalálat a következőre: „schiffer andrás”

Schiffer András (Mandiner)

A műsorvezető nem egyszer azt kívánta elérni, Schiffer kritizálja a jelenlegi LMP vezetését. Császár azzal vádolta meg Szél Bernadettet, hogy "számtalanszor" beszélt a kerítés lebontásának szükségességéről. A korábbi TASZ-ügyvivő Schiffer határozottan visszautasította a kijelentést. Császár Attila többször is a nemzeti érdekkel ellentétes cselekedetekkel vádolta az ellenzéket - mintha magától értetődő lenne, hogy minden kérdésben a Fidesz-KDNP álláspontja a nemzeti érdek megtestesülése.

Helyenként a politikában való jártasság teljes hiányáról tett tanúbizonyságot Császár - például, amikor megkérdezi interjúalanyát, fog-e új pártot alapítani. Aki kicsit is követi az LMP-Schiffer-történetet, pontosan tudja, a korábbi társelnöknek a gondolat szintjén sem fogalmazódott meg ilyen a fejében - és vélhetően nem is fog. A civil törvénnyel kapcsolatban odáig merészkedett az Echo TV műsorvezetője, hogy "álcivilnek" minősítse a napokban ismét előtérbe kerülő civil szervezeteket (TASZ, Transparency International, Magyar Helsinki Bizottság). Császár ismét élt a jól bevált formulával - szerinte Kapronczay Stefániáék "Magyarország érdekei ellen lépnek fel", így jogos az álcivil jelző rájuk. Szemrebbenés nélkül alkalmazta a habonyi kifejezéseket Császár - eközben Schiffer úgy érvelt: a civilek évről évre nyilvánosságra hozták beszámolóikat, a jelenlegi törvény pedig a megbélyegzésen kívül tökéletesen alkalmatlan mindenre.

Még Húsvétkor nyilatkozott a Magyar Időknek a miniszterelnök, aki így szólt: "Nem hiszem, hogy a polgári értelmiség szívesen árulna egy gyékényen azokkal, akikről a hamarosan elfogadandó törvény eredményeképpen világosan kiderül: külföldi pénzen, külföldi érdekeket szolgálva, külföldi megbízásból végzik a tevékenységüket." Gondolkodó, közélet iránt érdeklődő ember számára nem lehet kérdéses a civil törvény módosításának valódi célja.

Miután Schiffer tisztázta, miért nem előremutató a civil törvény, Császár a jól bevált sorosozáshoz nyúlt. "Szembemennek [az ellenzéki pártok] a nemzetállami politikával, elárulják az országot, kerítést akarnak bontani, ide akarják hívni a migránsokat." Továbbá: "vannak jó néhányan [Niedermüller, Juhász Péter, Gulyás Márton], akik szembemennek az ország érdekével." 

Képtalálat a következőre: „császár attila echo”

Császár Attila, az Echo TV erőssége (Echo TV)

Zárásként jött Ahmed H. esete, és a mantra, ami napok óta jellemző a kormánypárti sajtóban. Ez valahogy így szól: 'itt minden kétséget kizáróan egy súlyos terrorcselekmény történt, micsoda dolog, hogy ilyen gazembert fog védeni Bárándy Péter - ez is jól mutatja, az ellenzék mögött Soros áll.' Ne feledjük, a miniszterelnök is megemlítette, szerinte mennyire nincs rendben a történet - és finoman odaszúrt Bárándy szerepvállalása miatt a szocialistáknak. Itt jön az interjú talán legfontosabb néhány mondata (miután Császár odáig megy, a "magyar ügyvéd szembemegy a magyar érdekekkel és elkezd védeni egy szír embert, aki terrorcselekményt követett el").

"Ha hiszünk a jogállamban [...], el kellene azt fogadni, hogy amíg létezik egy Alaptörvény, és benne van a védelemhez való jog - nem csak magyar állampolgároknak [..], addig a védelem egy alapvető jog." Végül: ne az alapján ítéljünk meg ügyvédeket, kit védenek (emlékezetes, Schiffer 2007-ben polgári jogi perben a jelenlegi kormányfő védelmét látta el). "Ha hiszünk abban, hogy Magyarországon működik a jogállam, abba kellene hagyni azt, hogy a bíróságok ítéleteit - anélkül, hogy bárki elolvasta volna azokat - különböző irányból szanaszét szedik, a bírákat, ügyészeket fenyegetik - és az ügyvédeket is békén kéne hagyni." 10/10 - tökéletes, nincs mit hozzátenni.

Érezzük a különbséget a két ember között? Az egyik havi félmillióért (lényegtelen, pontosan mennyiért) magából kivetkőző, a gátlástalan propagandát csúcsra járató, a szervilizmust megtestesítő műsorvezető. A másik pedig egy rendkívül intelligens, a világot nem fekete-fehéren látó, visszafogott, mégis markáns jogász-politikus. XXI. századi ember a javából, aki az Országgyűlés egyik reménysége volt. Hogy lehet értelmes, érdemi párbeszédeket folytatni, és nem kell a nyolc általánost sem végzettek szintjére igazítani a közbeszédet. Schiffer a háttérbe lépett - abban viszont bízhatunk, hogy az általa képviselt attitűdnek van jövője a magyar politikában.

Kevesebb Császárt - sokkal több Schiffert!

Szólj hozzá

hírtv vita soros propaganda echo császár attila echo tv schiffer közéleti lmp schiffer andrás bárándy péter migráns mészáros lőrinc Közélet heti mérleg