2017. jún 14.

Orbán: Ha van tó, lesz béka is - I. rész

írta: Daniel001P
Orbán: Ha van tó, lesz béka is - I. rész

A 2010 óta regnáló kormány stratégiai ágazatként tekint a labdarúgásra. A korábban mostohaként kezelt sportág jelentős állami forrásokhoz jutott - és jut a mai napig. Korábban hiába volt ifjúsági- és sportminiszter Gyurcsány Ferenc, később miniszterelnökként nem tulajdonított különösebb jelentőséget a látványsportoknak, így a labdarúgásnak sem. Mondhatnánk erre azt, Nyugaton is így megy ez, a szponzorok és tulajdonosok üzemeltetik a klubokat, építik a stadionokat, akadémiákat - miért kellene ennek másként működnie Magyarországon? Csakhogy a magyar nagyvállalkozói réteg meglehetősen szűk, a magyarországi multik pedig nem tartották jó ötletnek és kifizetődőnek a presztízs nélküli, botrányokkal átszőtt, eredménytelen honi futball támogatását. Laczkó  Mihály - egykori MLSZ-elnök - a minap így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak: "..Én az Antal- és a Horn-kormány idején is voltam MLSZ-elnök, egyetlen fillért sem kaptunk a labdarúgásra. Innen-onnan szedtük össze amolyan kegyelempénzekből a működéshez szükséges összeget. Volt, hogy egy évig nem tudtuk kifizetni a telefonszámláinkat.” A 2000-es években alig telt el úgy egy-egy szezon, hogy bajnokság közben ne jelentett volna csődöt valamelyik kiscsapat, nem volt ritka a külföldi szerencselovagok szerepvállalása - majd gyors távozása - sem. Így jutunk el 2010-ig.

Képtalálat a következőre: „orbán futball”

Csányi Sándor MLSZ-elnök és Orbán Viktor (forrás: Nemzeti Sport)

Amikor is 2/3-os parlamenti felhatalmazást kap Orbán Viktor és pártja. A miniszterelnöknek gyerekkorától szenvedélye a labdarúgás, korábban felcsúti színekben lőtte is a gólokat alacsonyabb osztályokban. Bár több magyar klub sálát magára vette már, jelenleg elkötelezett rajongója a Videoton FC-nek, illetve a Puskás Akadémiának. Előbbi tulajdonosa Garancsi István, utóbbi mögött Mészáros Lőrinc áll. Érdekesség: 2008-ban a Viasat3-on Orbán azt mondta (Kölykök c. műsor, műsorvezető: Majoros Péter 'Majka'), "..hamarabb voltam Újpest-szurkoló, mint fideszes", és kedvenc színe ennek megfelelően a lila. Nagyobb utakat is megjárt már a gimnáziumi éveit Székesfehérváron töltő Orbán Viktor, mint a Megyeri út-Sóstói Stadion távolság, és ne feledjük, az Első-Orbán-kormány alatt - bár nem a mostanihoz hasonló mértékben - éppen a lila-fehérek voltak a kedvezményezettek. Ebben az időszakban alig volt szabad hely az újpestiek mezén - az OTP mellett a MOL is feltűnt a IV. kerületieknél.


A magyar futball tehát szinte romokban, bár ne feledjük, 2009 őszén a Debrecen Bajnokok Ligája-csoportkörbe jut, amit magyar klub azóta sem tudott megismételni. Alacsony költségvetés, kevés néző, rossz társadalmi megítélés, fogadási botrányok, évtizedek óta sikertelen válogatott - ezzel kellett valamit kezdeni a miniszterelnöknek. Nulladik lépésként meggyőzte Csányi Sándort, vezesse ő a Magyar Labdarúgó Szövetséget. Ha valaki vitatná Orbán - szerintem - megkérdőjelezhetetlen szerepét a magyar labdarúgásban, érdemes felidézni két pletykát, melyek - bár igazságtartalmukról soha nem győződhetünk meg - jól rámutatnak a rendszerre. A 2010-es futball vb döntőjét eredetileg Egri Viktort közvetítette volna, ám - a mérkőzést szokásához híven a helyszínen megtekintő - Orbán (vélhetően egy közvetítő segítségével) 'leszólt', legyen inkább Gundel Takács Gáboré a mérkőzés. A másik sztori szerint Berlinbe közösen utaztak ki Csányi Sándorral, hogy tárgyaljanak Dárdai Pállal és a Hertha vezetésével - hadd maradjon a fiatal és meglehetősen sikeres, közkedvelt szakember a válogatott élén (is). Azok a feltételezések, miszerint a magyar NB1-es mérkőzéseket gyakran kormányon vagy párton belül lebeszélik, azt gondolom légből kapottak és hamisak - jó példa erre a Puskás 2016-os kiesése. Ha valóban közvetlenül irányított lenne a bajnokság, aligha fordulhatott volna elő ilyen szégyen a felcsútiakkal. Sokkal inkább van szó közvetett irányításról, azaz az arra érdemesnek vélt klubok jelentős költségvetéssel gazdálkodhatnak, míg mások rá vannak bízva saját tulajdonosaikra, a valójában nem létező piaci viszonyokra. Ezzel együtt is előfordulhat persze, hogy egy szezon alatt sem jön ki a pénzügyi különbség a pályán, a Budapest Honvéd büdzséje maximum a 6-8. legnagyobb Magyarországon, mégis elhódították az aranyat. Ám hosszabb távon nincs mese, a sokkal több pénzből gazdálkodó klubok ki fognak emelkedni - legalábbis az alacsony színvonalú magyar első osztályból, mely a 33. hellyel "büszkélkedhet" Európában. No persze, a magyar szinten csillagászati összegek már korántsem olyan elrugaszkodottak, ha külföldre is vetünk néhány pillantást. A 3,5-4 milliárdos büdzsével rendelkező FTC és Videoton itthon azt vesz meg, akit akar, és olyan légiósokat is hozhat, akikről 4-8 éve álmodni sem merhettek az akkori ügyvezetők, vezetőedzők - mégis megszégyenítő eredményekkel kell évről évre szembenéznünk a selejtezők során. A jelenleg legmagasabban jegyzett klub a Videoton (175.), utána jön a DVSC (201.), majd Ferencváros (304.), Győri ETO (323., ám a Quaestor-botrány miatt csak most jutottak fel a másodosztályba), MTK (342.), DVTK (343.). Utánuk következik a Budapest Honvéd, amely a cseppet sem előkelő 344. helyet foglalja el az európai klubok rangsorában (utolsó öt év nemzetközi eredményei alapján készülő UEFA-koefficiens). A top 200-ban egyetlen csapatunk van, vélhetően az sem sokáig, hiszen öt éve ért el nagy sikert a Sousa-féle Vidi - Európa Liga-csoportkör, majd ott két győzelem.

Képtalálat a következőre: „loki bl csoportkör”

A Liverpool ex-sztárja, Fernando Torres és Bodnár László (Origo)


Ha a magyar átlagember meghallja, magyar foci, gyakran asszociál a - szerinte eltúlzott mértékű - stadionépítésekre. Annyit kapott már a kormány, és főleg személyesen Orbán ezért, hogy érdemes megnézni az előzményeket, motivációkat is, mielőtt még kígyót-békát kiáltunk a jelenlegi vezetésre. A 'stadionépítési láz' előtt évtizedekig alig volt infrastrukturális fejlesztés a magyar labdarúgásban, omladozó lelátók, betört ablakú öltözők, göröngyös pályák jellemezték a 2000-es éveket. A nemzeti stadionunknál sokkal modernebbet lehetett találni akár Kazahsztánban, a DVSC egyik kupaellenfele megdicsérte az Oláh Gábor utcai stadiont - apró szépséghiba, hogy ő az edzőpályára gondolt. Nem emlékszem, hogy akárki azt állította volna: 'ha lesznek modern, szép stadionok, nem lesz gond a futball színvonalával sem'. Ugyanakkor ne lepődjünk meg, ha politikai térben értelmezik sokan a stadionépítéseket - hiszen a politika volt az, amely - Orbán Viktor vezetésével - benyomult a magyar labdarúgás szöveteibe 2010 után. Amikor a családok az állatkertben, plázákban, színházban, wellness-hétvégéken hozzászoknak a tökéletes kiszolgáláshoz, magas szintű szolgáltatásokhoz, nehéz kicsalogatni a legelvakultabbakon kívül bárkit az NB1-es stadionokba, ha azoknak mosdóiban gyakran nem folyik a víz a csapból (bár sokszor addig jó, míg nem folyik..). Az alapgondolat tehát kétségkívül helyes: új pályákat építeni országszerte, a régieket felújítani, a profi klubok számára XXI. századi létesítményeket építeni, lendületet vinni a honi labdarúgásba.


A stadionépítési hullám részeként új létesítményt kapott, vagy kapni fog a DVTK, a Szombathely, az MTK, az FTC, a Puskás Akadémia, a Mezőkövesd, a Balmazújváros, a Vasas, a Budapest Honvéd, a Videoton, a DVSC, a Kisvárda - és más NB2-es, NB3-as klubok (illetve a Puskás Ferenc Stadion épül, és otthont ad több 2020-as EB-mérkőzésnek). Lehet vitatni, hogy az államnak beletartozik-e feladatkörébe profi klubok stadionjainak jelentős anyagi támogatása, ám jelzésértű, hogy az elmúlt évtizedben magánbefektető egyszer építtetett stadiont; Győrben, a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba, ráadásul jelentős részben MFB-hitelek segítségével. A történet folytatását mindenki ismeri. Természetesen Tarsoly nem azért bukott meg, mert finanszírozta a stadionépítést és a győri futballklubot, a kapcsolat inkább fordított. Ugyanis olyan szerencselovagok és kétes erkölcsű üzletemberek láttak fantáziát a magyar labdarúgásban, akik ügyeskedéssel, törvénytelen módon kívántak boldogulni, és talán nem járunk messze az igazságtól, ha kimondjuk: a pénzmosoda szerepét is betöltötte már néhány futballklub. A szerencselovagok és kétes alakok egyik eklatáns példája Tarsoly mellett az azóta a hatóságokkal konfrontálódó Bíró Péter (Lombard Pápa), Tolnai Sándor (Újpest FC). A külföldiek közül pedig megemlíthetjük a kispesti Piero Pinit, a soproni olasz befektetőcsoportot, vagy a Tatabányát csődig juttató, szintén olasz hátterű vállalkozást

Képtalálat a következőre: „groupama aréna”

A válogatottnak is otthont adó Groupama Aréna (GroupamaArena.com)


Az egészen biztos, hogy a grandiózus tervekből nagyon kevés valósult meg, a nézőszám 2010-hez képest 10%-ot csökkent (hiába vizionált Csányi többszáz százalékos emelkedést). Kupacsapataink semmit nem értek el a fehérvári 2012-es menetelés óta. Nagy bajban volt tehát a miniszterelnök, nehéz volt megtalálni, mivel legitimálja eddigi munkásságát a magyar futball terén. Nagy kő eshetett le a szívéről Oslóban, majd néhány nappal később Budapesten a norvégok legyőzése után. A kibővített EB-mezőnynek, a szerencsének, Dárdai Pálnak, Bernd Storcknak, a válogatott néhány mérkőzésen bemutatott hősies futballjának és - legyünk megengedőek - a modern, katlanszerű Groupama Arénának köszönhetően kijutottunk a 2016-os EB-re. Orbán azóta is emlékezetes "Na, ugye" Facebook-bejegyzése is ebből az időből származik. 'Na, ugye?! Nem bíztatok abban, hogy jó úton járunk, de lám, itt az eredmény, ez igazolja minden eddigi lépésemet.' Aztán a népünnepélybe és eufóriába torkolló EB-szereplés egy újabb lökést és hitet adott a magyaroknak - fejlődünk, megérte hát a befektetett pénz.

Azt a miniszterelnök legádázabb hívei sem vetik Orbán szemére, hogy ostoba lenne. Márpedig ha nem az, pontosan tisztában volt vele, rövid- és középtávon a magyar labdarúgás ilyen mértékű támogatása és a témába való teljes 'beleállás' inkább szavazatokat visz, mint hoz. Ám jól mutatja eltökéltségét és önbizalmát (makacsságát?), hogy ennek ellenére is belevágott a projektbe..

A következő részben szó lesz TAO-pénzekről, az akadémiák működéséről és Orbán Viktor magyar futballt érintő nyilatkozatairól

Szólj hozzá

sport orbán foci magyarfoci mlsz orbán viktor csányi válogatott labdarúgás elnök ftc videoton ferencváros groupama kormányfő ágazat magyar futball Sport