2017. jún 16.

Felcsúti álom - vajon hol a végállomás?

írta: Daniel001P
Felcsúti álom - vajon hol a végállomás?

Fejér megyében, Budapesttől mintegy 40 kilométerre található Felcsút községe. Nem csupán a Váli-völgy vonzza a látogatókat a közel 2000 fős településre; itt található a Puskás Akadémia épületegyüttese. Korábban csupán megyei szinten jelent meg a futball Felcsúton, ám nagyjából egy évtizede egyre élénkülő sportélettel találkozhatunk. 2007. április 1-je jelentős mérföldkő a felcsútiak életében, ekkor avatták fel az akadémiát, mely Puskás Ferenc nevét vette fel (ekkor lett volna a magyar futball legendája 80 éves - egy külön posztot megérne, milyen aljas módon sajátította ki Puskás örökségét a Budapest Honvéd kárára a felcsúti klub). Az alapító az akkori ellenzéki vezér, a mai miniszterelnök, Orbán Viktor. Ma már számos akadémia működik az országban, ám 2007-ben úttörőnek számított a felcsúti kezdeményezés. Egyre bővülő, kifogástalan minőségű létesítmények, számos edzőpálya, saját középiskola - és a 3500 fős Pancho Aréna. A miniszterelnök házának szomszédságában lévő, 2014 tavaszán átadott ministadion sokak szemét szúrja, de egyelőre a felcsúti projekt felfuttatása zajlik - meghátrálás helyett.

Képtalálat a következőre: „felcsút”

Felcsút madártávlatból (444)

Az ugyanis nem Orbán Viktor sajátja. A szállóigévé vált "ha támadják a kisvasutat, meghosszabbítjuk Bicskéig" remekül mutatja a kormányfő mentalitását. A tépelődés, a visszavonulás a gyengeség jele, egyet jelent a vereséggel, sőt a megsemmisüléssel. Teljesen világos, hogy csinálhat viccet a Kétfarkú Kutya Párt a leendő felcsúti űrállomásból, elemezheti a 444 és az Index stábja közösen a Felcsútra vándorló TAO-pénzeket, megfutamodás nem lesz. A TAO-pénzeket a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány kapja - tavaly 70 millió forint híján 3 milliárdot kasszírozott Orbán kedvenc futballklubja. Kell a pénz, hiszen épül a felcsúti sportcsarnok, és nyilvánvalóan jelentős kiadásokkal jár az akadémia üzemeltetése is. Különösen akkor, ha 22 főállású takarítót, és 23 karbantartót alkalmaznak. A személyi jellegű ráfordításokra egymást követő három évben is 103,478 millió forintot kapott a Puskás, derült ki egy szemfüles Index-újságíró jóvoltából. Valójában tökéletesen mindegy, hogy az adott évben 49, 87, vagy 103 főállású alkalmazott után szeretne pénzhet jutni Orbán kedvenc focicsapata, az odaítélt összeg nagysága változatlan. Mondhatjuk azt is: ennyi jár a PAFC-nak. A 2015-2016-os programban a debreceniek 4, a szombathelyiek 0, a kispestiek 12, a kaposváriak 13 pozícióra pályáztak - Felcsúton 112-re (103 főállású, 9 félállású). 2011 óta létezik a TAO-rendszer (Brüsszel zöld utat adott, így még évekig működhet tovább), azóta a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány közel 14 milliárd forintos támogatáshoz jutott. 2016-ban a Puskás közel négyszer annyi TAO-támogatást kapott, mint az ezen a téren második Mezőkövesd (micsoda véletlen, hogy a kövesdiek elnöke Tállai András). Másképpen: a felcsútiak annyit kaptak, mint a lista 2-6. helyezettjei összesen. Megint másképpen: Az MLSZ tavaly 28,5 milliárdos keretet állapított meg, ennek 10,3%-a a Fejér megyei község alapítványáé! Végül: Debrecen, Újpest, Ferencváros, Diósgyőr, Vasas, MTK, Honvéd - együtt kevesebb mint 1,5 milliárd forint, Felcsút: egyedül több mint 2,9 milliárd forint. A számok többet mondanak minden szónál: ilyen igazságtalan rendszer kiépítése és üzemeltetése vélhetően példátlan Európában.

De milyen eredményeket ér el az államilag erősen megtámogatott PAFC? Gondolhatnánk, minden adva van a kifogástalan, magas szintű szakmai munkához, amiből a magyar futball is sokat profitálhat. A belga Double Pass jelentése szerint az Orbán által alapított akadémia csupán a hatodik legjobb Magyarországon.
Az idei U19-es első osztályban 8 csapat közül 7. helyen végzett a Puskás, az U17-es bajnoki arany viszont Felcsútra került! Az U16 küzdelmeiben 8-ból az ötödik helyet kaparintotta meg az Akadémia. Ám ami az U17-es bravúrnál is nagyobb siker: a Pintér Attila által vezetett Puskás Akadémia felnőttcsapata könnyedén nyerte meg az NB2 küzdelmeit - és jutott fel az NB1-be.
Mivel már 10 éve működik a felcsúti akadémia, joggal várhatnánk, hogy az utánpótlás edzők szakértelmével olyan labdarúgók kerüljenek ki onnan, akik megállják a helyüket nemzetközi szinten is, és a válogatott erősségei lehetnek. Gyurcsó Ádámmal maga Orbán példálózott - tévesen ("a mi növendékünk Gyurcsó Ádám."). Valójában Gyurcsó nem töltött el az akadémiai képzésben egyetlen percet sem, a jelenleg Lengyelországban futballozó válogatott támadó a Videoton II-ben játszott, ami akkor még történetesen Felcsúton volt. Kleinheisler László már sokkal inkább nevezhető az akadémia "termékének", csakhogy az ő esete inkább azt jelzi, valami probléma van Orbánék háza táján. Bernd Storck ugyanis nem azért tette be az oslói kezdőcsapatunkba Kleinheisler Lászlót, mert annyira remekül játszott volna klubcsapatában - sőt annak ellenére szavazott a német szakember bizalmat a középpályásnak, hogy Fehérváron elvétve sem kapott játéklehetőséget. A Puskástól Fehérvárra távozó középpályás nem találta a helyét új csapatában, majd nem fogadta el a szerződéshosszabbítást. Ennek komoly következménye lett, kikerült az első csapat keretéből. Egyes jólértesültek tudni vélik, Orbán Viktor óriási sértésnek vette azt, hogy a korábbi akadémista így viszonyul klubjához, ezért leparancsolta a tartalékokhoz. A futballista viszonylag nehezen kezelhető volt ekkor az őt ismerők szerint, azonban elhatározása érthető volt, nem szántak neki kulcsszerepet Székesfehérváron, így nem kívánta magát évekre elkötelezni. Nem tudjuk, valóban Orbán keze van-e a Kleinheisler-ügyben, annyi biztos, hogy a jelenlegi kormányfő ezt nyilatkozta 2015-ben: "mi ezt [a játékosuralmat] nem fogadjuk el, ezért a Puskás Akadémia széllel szemben halad. Nálunk az első a klub, második a csapat és csak harmadik a játékos. Szerintünk ez a helyes sorrend, és ebből az elvből nem engedünk. Hogyan fejlődhetne ki egy fiatalemberben az alázat képessége, ha minden állandóan körülötte forog?" Kleinheisler tehát nem a Puskás miatt, sokkal inkább annak ellenére lett jegyzett futballista - bár az elmúlt időszakban csődöt mondott a Werdernél, a Darmstadtnál és a Ferencvárosnál.
Mellette megemlíthetjük a kispestiekkel bajnoki címet nyerő, tavasszal fontos és szép gólokat szerző Zsótér Donátot, a Palermóba kölcsönadott támadót (most ismét a felcsútiakat erősíti a válogatottban is bemutatkozó fiatal) Sallai Rolandot, és a Videotonnal korábban bajnoki címet szerző Szolnoki Rolandot - mint az akadémia növendékeit.

Képtalálat a következőre: „orbán puskás”

A miniszterelnök kedvenc csapata VIP-páholyában (24.hu)

A felnőttcsapat tehát ismét a legjobbak között szerepelhet! De vajon mit gondolt Orbán Viktor a felcsútiak magyar futballban betöltendő szerepéről? 2013-ban még így vélte: "Most, hogy az egycsoportos NB II beköszöntött, az ilyen csapatoknak, mint mi, az NB II középmezőnyében lenne a helyük". Tudniillik korábban Nyugati és Keleti csoportra osztották a másodosztály mezőnyét, egy a mostaninál is gyengébb bajnokságot eredményezve. Orbán ezt annak fényében mondta, hogy az NB1-be való feljutás óriási tett (ugye, ekkor jutott fel története során először a Puskás a legjobbak közé - hogy aztán egy év múlva búcsúzzon az NB1 küzdelmeitől), de a reális helye a klubnak a megerősödő NB2 középmezőnye. Nem tudhatjuk, Orbán ezt komolyan is gondolta, vagy már ekkor is NB1-es aranyról álmodozott egy-egy unalmasabb kormányülés közben.

2017. június 4-én a már rég feljutó Puskás a bajnokság zárómeccsén Budaörsre látogatott, a volt szövetségi kapitány Pintér Attila a kezdőbe egyetlen akadémistát nevezett, Tar Zsoltot. Mellette szerepet kapott az ex-MTK-s kapus Hegedüs Lajos, a volt kecskeméti Pekár László, a télen a Kispesttől leigazolt Prosser Dániel, a Fradi-nevelés Csilus Ádám, a korábban Kecskeméten és Újpesten futballozó balbekk, Forró Gyula, az ex-debreceni és MTK-s Zsidai László, a veterán Polonkai Attila, a korábban nagy tehetségnek kikiáltott Szatmári Lóránd, a Debrecen korábbi sztárja, Szakály Péter, valamint a télen Szombathelyről igazolt Hegedüs János. A kispadon a rutinos Pogacsics kapus, Heffler Tibor, a Vidit és MTK-t megjárt Tischler Patrik, a korábbi NB1-es sztár, Lencse László - de az Akadémia védelmében említsük meg, a saját nevelésű Nagy Zsolt, Óvári Zsolt és Rétyi Tamás is nevezve voltak a mérkőzésre. Igaz csak Nagy kapott közülök játéklehetőséget - 40 percet. Az persze jó kérdés, miért beszélünk egy 24 éves játékosról tehetségként..

Ha átfutjuk a Puskás honlapján a hivatalos keretet, újabb megdöbbentő dolgokra lehetünk figyelmesek. A 24 fős keretben csupán Spandler Csaba, Tóth Bence, Nagy Zsolt, Óvári Zsolt, Tar Zsolt és Tóth Balázs azok, akik többé-kevésbé akadémisták. Közülük utóbbi a 3. számú kapus, aki egyetlen percet nem kapott az idei szezonban, Tar 7 meccsen léphetett pályára. Óvári, Tóth Bence, Spandler, Nagy Zsolt az a négy futballista, akik fontosabb tagjai voltak a Puskásnak. Annál több idősebb labdarúgó tartozik a klub kötelekébe: Pogacsics 31, Polonkai 38, Heffler Tibor 30, Sándor György 33, Szakály 30, Zsidai 30, Vanczák 34 esztendős. Hegedüs Lajos is idén lépi át a 30-at, Gyömbér 29, Szatmári 29, Forró 29, Lencse 28 éves. Tóth Bence üdítő kivétel, az Andorra ellen a válogatottban is bemutatkozó hátvéd tavasszal sok lehetőséget kapott - 19 éves kora ellenére. A fiatalok után járó pénz bezsebelésében sem igazán hagyatkozott "Pinyő" az akadémistákra, hiszen a Hegedüs János-Csilus Ádám kettőssel sikerült némi MLSZ-pénzt kiharcolnia. A csapat négy ponttal előzte meg a második helyezett Balmazújvárost, és nyolc ponttal a már nem feljutó Kisvárdát - könnyedén küzdötte vissza magát Pintér legénysége az élvonalba. Ami viszont ezután következik, arra végképp nincs magyarázat.

Képtalálat a következőre: „pintér felcsút”

Szép jövő előtt Pintér Attila csapata (Blikk)

A honi futballszurkolók számára hagyományosan a nyári átigazolási szezon a kedvenc időszak, amikor bizakodva leshetik az érkezők listáját, kérdezgethetik bennfentes ismerősüket a jövő héten csatlakozó balhátvéd ügyéről. Jó egy héttel ezelőtt a - kevéssé megbízható - Bors lehozta a szenzációt: komoly erősítések várhatóak Felcsúton, Pintér 8-12 millió euró közötti összeget kap a játékoskeret megerősítésére! Érkeznek dél-amerikaiak, illetve magyar válogatott játékosok. Nos, Pintér és a felcsúti klubvezetés nem tétlenkedik az átigazolási piacon! Balogh Balázs, az Újpest 27 éves játékosa már korábban felvette a kapcsolatot a felcsútiakkal, a tavasszal meglehetősen kedvetlenül futballozó, Pintér egyetlen válogatottbeli tétmeccsén a kezdőben helyet kapó Balogh érkezése szinte papírforma volt. Bombaként robbant viszont, hogy a középpályás csapattársa, a belga középhátvéd Jonathan Heris is lecserélte lila-fehér mezét - a Puskáséra (cserébe a Megyeri útiak játékosa lett Tischler Patrik). Pintér viszont nem állt meg, három évre leigazolta az MTK védőjét, Poór Patrikot. A mezőkövesdiek már bejelentették, a remek szezont futó Molnár Gábor távozik Felcsútra, továbbá borítékolható Patrick Mevongou érkezése is (a kameruni Győrben is együtt dolgozott Pintérrel, a tavaszt Miskolcon töltötte). Szintén jó esély van Osváth Attila (Vasas-DVSC jobbhátvéd), Holman Dávid (DVSC, támadó középpályás, csatár) érkezésére - Sallai Roland pedig Olaszországból tért vissza egykori sikerei helyszínére. Szó volt a kispesti ász, Davide Lanzafame elcsábításáról, ám állítólag az olasz nemet mondott Pintéréknek. Csakúgy, mint az Újpestre visszatérő Simon Krisztián - a lila-fehérek régi-új jobbszélsője a híresztelések szerint határozottan visszautasította a felcsúti megkeresést. Priskin Tamást is szívesen látta volna megújuló csapatában a Sopronnal, Ferencvárossal és Győrrel is sikeres Pintér, ám a Szlovákiából hazatérő csatár a patinás Ferencvárost választotta - a múlt nélküli, ingyenes buszoztatással is legfeljebb 1500 nézőt megmozgató felcsúti klub helyett.

A pénzzel persze nem lett volna gond, az egyes értesülések szerint a Fradinál havi nyolcmilliót kereső Priskinnek Felcsúton is közel ennyit adtak volna. Jonathan Heris Újpesten a tavalyi szerződéshosszabbítása után csúcsgázsit kapott, ami 4-5 millió forint lehetett havonta - vélhetően legalább másfélszer annyit kínált az 1800 fős község büszkesége a légiósnak, Balogh Balázs sem kereshet 5 milliónál kevesebbet, de ha 4,5-el számolunk csupán havonta, 3 éves szerződése alatt így is megkeresi prémiumokkal együtt a 200 milliót. Jelenleg tehát kizárólag Orbán Viktor akaratának függvénye, mennyi pénz áll a Puskás Akadémia rendelkezésére. Márpedig az eddigiek alapján nagyon úgy fest, Orbán legalább dobogós csapatot szeretne Felcsúton. Az odairányított szponzorokból, TAO-pénzekből élő klub minden bizonnyal nem lesz a magyar futballközeg kedvence; egészen biztos, hogy az esetleges pontvesztések, kínos vereségek után egy emberként fogja kinevetni a publikum Pintér Attilát - és Orbán Viktort..

Szólj hozzá

sport orbán foci magyarfoci puskás ferenc puskás orbán viktor felcsút pintér pintér attila pancho puskás akadémia Sport